Se retrage NATO din Afganistan? Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cere țărilor care formează Alianța să ia o decizie de comun acord.

Mai ales că, oricare va fi această decizie, ea se va dovedi una dificilă, ce va implica numeroase costuri și ar putea atrage grave repercusiuni, atrage el atenția.

Se retrage NATO din Afganistan? Stoltenberg le cere talibanilor să își respecte angajamentele

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat joi ţărilor membre să decidă împreună dacă Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se retragă din Afganistan şi le-a cerut talibanilor să-şi respecte angajamentele şi să rupă legăturile cu reţeaua teroristă Al Qaida, transmite EFE.

Decizia referitoare la o eventuală retragere a NATO din Afganistan va fi ”cea mai importantă decizie” a summitului ministerial prin videoconferinţă pe care Alianţa îl va organiza în zilele de 16 şi 17 februarie, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă susţinută după întrevederea pe care a avut-o cu premierul belgian Alexander de Croo.

Jens Stoltenberg a subliniat că atât decizia de a rămâne, cât şi cea de a se retrage presupun ”costuri şi dificultăţi” care trebuie să fie analizate în detaliu:

”Cuvântul împreună este cheia acestei decizii”

”Dacă decidem să ne retragem, riscăm să punem în pericol procesul de pace şi progresele înregistrate în lupta împotriva terorismului internaţional”, dar ”dacă decidem să rămânem, situaţia ar putea fi dificilă”, cu o previzibilă ”creştere a violenţelor, inclusiv la adresa militarilor NATO”.

”Ţărilor (membre) le-aş spune: ‘indiferent de ceea ce decidem, să o facem împreună’, iar talibanilor le-aş spune că trebuie să-şi respecte angajamentele”, cum ar fi ”ruperea legăturilor cu orice fel de terorism internaţional, inclusiv cu Al Qaida”, a subliniat Stoltenberg.

Şeful guvernului belgian a declarat la rândul lui că, în opinia sa, cuvântul ”împreună” este ”cheia acestei decizii”.

”Cândva ne vom retrage din Afganistan, acesta este obiectivul”, însă trebuie ”să evaluăm consecinţele deciziei, oricare ar fi ea”, a insistat De Croo.