Ministrul britanic de Interne, Priti Patel, intenţionează să îşi informeze colegii din Guvernul Boris Johnson că Marea Britanie trebuie să implementeze un sistem de imigraţie pe bază de puncte până la sfârşitul acestui an.

„Trebuie să producem schimbări, iar companiile trebuie să fie pregătite pentru oprirea la sfârşitul acestui an a migraţiei necontrolate a persoanelor slab calificate. Există o cerere clară pentru angajaţi talentaţi şi calificaţi din întreaga lume şi este necesară reducerea numărului imigranţilor slab calificaţi care vin în Marea Britanie, de aceea situaţia trebuie să înceteze la sfârşitul acestui an”, a declarat o sursă citată de publicaţia Daily Express, potrivit Digi24.

Informaţiile au apărut în presă în contextul în care premierul Boris Johnson a propus ca Marea Britanie să devină „partener voluntar de investiţii” în Africa, subliniind că Guvernul său va plasa oamenii înaintea paşapoartelor. În locul libertății de mișcare a persoanelor va fi introdus un sistem de admitere care nu ține cont de proveniența solicitantului la imigrare, ci de factori precum vârsta și calificarea.

Noul sistemul este menit să atragă lucrători calificați pentru sectoarele care au nevoie de aceste profesii. La ora actuală, Regatul Unit are un astfel de sistem din 2010 pentru solicitanți din afara EEA (Uniunea Europeană + Elveția, Norvegia, Islanda și Lichetenstein). Premierul Johnson a promis modificări legislative care să protejeze economia de o eventuală penurie de personal, prevăzând proceduri de urgentare a emiterii vizei de muncă în sectoare vitale, precum Serviciul Național de Sănătate (NHS).