Premierul României, Florin Cîțu, a anuțat că starea de alertă în România o să fie prelungită cu încă 30 de zile în ciuda faptului că numărul infectărilor cu noul coronavirus a scăzut semnificativ.

Totodată, șeful Executivului a mai adăugat că Guvernul va lua noi măsuri suplimentare de relaxare. Printre acestea se numără și redeschiderea punctelor frontieră cu Republica Moldova.

De asemenea, la finele lunii iunie, românii vor putea participa la optimile UEFA, însă într-un număr mai mic de obicei. În ceea ce privește organizarea de evenimente, tot de la finalul lunii iunie, evenimentele cu 1.000 de persoane vor putea fi organizate.

Premierul a mai adăugat că în cazul evenimentelor din interior, numărul persoanelor se extinde, însă cu respectarea strictă a distanțării sociale.

„Se redeschid punctele de frontieră cu Republica Moldova. Din 28 iunie se poate participa la optimile UEFA 2020 cu până la 50% de capacitate a suporterilor. Din 27 iunie se pot organiza evenimente cu până la 1.000 de persoane. Se extinde numărul persoanelor cu până la 200 de oameni la evenimente în interior, cu respectarea distanțării” a anunțat premierul Florin Cîțu.

Anunțul făcut de premierul Florin Cîțu a fost confirmat și de șeful DSU, Raed Arafat. Potrivit acestuia, cei care vor sa participe la nunți, botezuri sau evenimente din interior cu până la 200 de persoane, vor avea nevoie fie de testul negativ covid, fie de vaccin.

Vezi documentul AICI.

Starea de alertă este constituțională

Amintim faptul că în cursul zilei de marți,  Curtea Constituțională (CCR) a decis că legea 55/2020, care reglementează instituirea stării de alertă pe teritoriul României, este constituțională.

Se pare că a fost respins doar articolul 72 al legii, care însă nu are impact asupra esenței actului normativ. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

”A fost declarat neconstituțional doar faptul că nu sunt prevăzute termene rapide pentru atacarea în contencios administrativ a actelor normative. În rest, totul e constituțional”, au precizat surse pentru G4Media.ro.

De menționat este faptul că, decizia luată de CCR vine după ce în primăvara acestui an, câteva zeci de persoane au protestat la Palatul Parlamentului, unde îşi are sediul şi Curtea Constituţională, împotriva Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.