Mai exact, Valeriu Gheorghiță susține că autoritățile iau în calcul modificarea modalităţii de programare ”cel puţin” pentru centrele de imunizare din mediul rural. Anunțul vine în contextul în care platforma ”nu este uşor accesibilă” pentru o mare parte din populația din această zonă.

Totodată, președintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID a mai menționat că  vaccinarea în mediul rural ar trebui să se realizeze în special prin intermediul medicilor de familie și al centrelor mobile.

El a mai adăugat că trebuie găsite metode, pentru că aproape 50% din populație se încadrează în această categorie.

”Pentru persoanele respective, care nu cred că sunt foarte puţine – ţinând cont că vorbim de circa 50% din populaţia României care trăieşte în mediul rural – trebuie să găsim alte metode pentru a ajunge să se vaccineze şi anume prin intermediul medicilor de familie, prin intermediul centrelor mobile de vaccinare şi prin creşterea accesului la vaccinare în centrele deja fixe. Ne gândim din ce în ce mai mult la schimbarea modalităţii de programare cel puţin pentru centrele care sunt în mediul rural şi anume să existe chiar posibilitatea de adresare directă la centrul de vaccinare sau printr-o anunţare prin intermediul telefonului”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Cum se vor putea vaccina românii

În ceea ce privește noua modalitate de programare la vaccinare, potrivit medicului militar, românii vizați vor fi nevoiți să sune, se se programeze, apoi să se prezinte la data stabilită.

”Să se sune, să îţi faci o programare în centrul respectiv, dar care să fie mult mai uşor şi să nu fie condiţionată. Să sune, pur şi simplu, direct la centrul de vaccinare, îşi stabileşte ziua în care poate să se prezinte şi să se prezinte la centrul de vaccinare.

Pentru că, într-adevăr, platforma ne ajută foarte mult şi colegii de la STS au muncit extrem de mult în toată această perioadă şi sub presiunea timpului întotdeauna, însă cred că pentru o bună parte din locuitorii din mediul rural, mai ales cei vârstnici, cei vulnerabili această platformă nu este uşor accesibilă”, a mai adăugat acesta.

Totodată, Valeriu Gheorghiță a mai menționat că se declară optimist cu privire la modul de desfășurare al campaniei de vaccinare anti-covid. Medicul susține că ”toate datele sociologice” arată o creștere a intenției de imunizare.

El a mai adăugat că nu își dorește liste de așteptare, ci un timp de așteptare cât mai redus în rândul persoanelor care vor să se vaccineze.

”Ne aşteptăm la creşterea în continuare a ritmului de vaccinare. Nu ne-am făcut un obiectiv din a avea liste de aşteptare foarte lungi, de a avea un timp crescut de aşteptare. Eu cred că situaţia ideală este atunci când o persoană se trezeşte dimineaţă, vrea să se vaccineze şi să poată să facă acest lucru chiar în aceeaşi zi. (…) Nu îmi doresc să avem liste de aşteptare, îmi doresc în schimb o adresabilitate crescută la vaccinare şi, dacă se poate, cu timp de aşteptare cât mai redus”, a mai spus medicul.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin