Fumatul în spațiile publice închise se interzice

Persoanele fizice surprinse fumând în spaţiile publice închise se expun acum la amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. Asta prevede un amendament adoptat luni de Senat în cadrul unui proiect destinat prevenirii și combaterii efectelor consumului de produse din tutun. Singura excepţie constă în spaţiile în care se află persoane private de libertate.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputaţii PSD și susţinută de un senator USR. Ea vizează modificarea legii care reglementează condiţiile pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun. Dar și a produselor conexe, precum și a Legii nr. 349/2002, care are ca obiect prevenirea și combaterea efectelor consumului de produse din tutun.

Elevii surprinși fumând în incinta școlilor riscă aceleași amenzi, cuprinse între 100 și 500 de lei, conform prevederilor adoptate de Senat. În plus, proiectul de lege impune o reglementare strictă și asupra produselor din tutun comercializate prin intermediul serviciilor de curierat. Astfel, acestea trebuie să aibă tipărit pe colet, „în mod cât mai lizibil, mesajul – Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină”.

Această măsură vine în sprijinul eforturilor de prevenire și combatere a efectelor consumului de tutun în rândul elevilor și a celor care utilizează serviciile de curierat pentru achiziționarea acestor produse.

„Se interzice pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului”, prevede un amendament admis la comisia de specialitate.

Țigările nu mai pot fi cumpărate de la aparat

În cazul persoanelor juridice, amenda este de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii pe o perioadă de 30 de zile. Asta, dacă nu se respectă o serie de prevederi din lege, modificări la proiectul de act normativ, adoptate de Comisia juridică:

„Se interzice comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului; se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani; se interzice vânzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului”, se arată în propunerea legislativă .

Pentru o nouă contravenţie, persoanele juridice vor fi amendate cu 20.000 de lei. Și cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.