Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, a vorbit despre proiectul privind reforma pensiilor, care permitea rămânerea în activitate până la vârsta de 70 ani. De asemenea, președintele PNL a vorbit și despre interzicerea cumulării pensiei cu salariul.

Florin Cîţu o spune clar! Pensiile speciale vor dispărea din România

„Interzicerea cumulului de pensii este un proiect pe care noi în continuare îl susținem. Pe de-o parte se vorbește foarte mult despre pensiile speciale, dar toată lumea uită că avem o altă formă aici, similară, cumulul de pensie cu salariul. Noi susținem în continuare interzicerea acestui lucru.

Reforma pensiilor speciale va fi corectată fiindcă în PNNR este o condiție care spune că toate pensiile, în noul sistem, vor fi bazate pe contributivitate, deci vom scăpa de pensiile speciale. ”

Totodată, președintele PNL a precizat că acest proiect ar putea fi adoptat abia în 2023.

Anunțul momentului pentru toți pensionarii!

Joi seara, ministrul Muncii, Marius Budăi, a venit cu vești bune pentru pensionari. Acesta spune că pensiile ar putea să crească din nou, însă acum nu are și un procent concret.

Într-o declarație televizată la Realitatea Plus, ministrul Muncii a declarat că nu este exclusă o nouă majorare a pensiilor, precizând că ”nimic nu este exclus când vine vorba de bunăstarea românilor”.

El spune că momentan nu s-a ajuns la un consens în Coaliție, motiv pentru care nu poate spune când, cum și cu ce procent vor fi majorate pensiile românilor.

„Ne vom batem ca în acest an să mai existe o majorare. Când, cum și cu ce procent, vom comunica atunci când se va ajunge la consens în Coaliție.

Majorarea de acum acoperă inflația, dar nu asta este o decizie pe care un guvern să și-o dorească, noi trebuie să căutam soluții să creștem puterea de cumpărare, care și așa este mică, dar gândiți-vă că dacă nu se acordau nici aceste majorări, la început de an, cât de greu era pentru circa 5 milioane de cetățeni,” a afirmat ministrul Muncii.

Condițiile negociate prin PNRR reprezintă o problemă pentru buget

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că marea problemă a bugetului este legată de condițiile negociate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Oficialul spune că nu înțelege de ce România s-a angajat ca nivelul pensiilor din PIB să fie de 9,4% în timp ce media UE este de 13%.

„Noi nu ne gândim să schimbăm filozofia PNRR, am vorbit și cu ministrul Agriculturii, eu ca ministru al Muncii și lucrător în sistemul de asistență socială din 1995, nu înțeleg de ce, în condițiile în care media UE a nivelului pensiilor din PIB este de 13%, iar România s-a angajat la 9,4%, introducându-le și pe cele de serviciu.

Nu dorim să schimbăm PNRR în totalitate, noi dorim să demonstrăm că unele lucruri au fost scrise greșit acolo și Comisia Europeană trebuie să accepte acest lucru, că românii nu trebuie să fie cetățeni săraci,” a declarat Marius Budăi pentru sursa anterior citată.