‘Este absurd să pretinzi să stăpâneşti (Malvinele) la o distanţă de 14.000 de kilometri, când ele se află pe platforma noastră maritimă’, a declarat Kirchner în cursul unei ceremonii la care au participat foşti combatanţi şi responsabili locali ai celui mai sudic oraş din lume.

Şefa statului argentinian a mai calificat ca o ‘nedreptate’ faptul că, ‘în plin secol XXI, mai există încă enclave coloniale, zece din cele 16 aparţinând Marii Britanii’.

Cristina Kirchner i-a răspuns sec premierului britanic, David Cameron, după ce acesta a denunţat luni ‘actul de agresiune’ comis de Argentina acum 30 de ani, care viza să ‘fure libertatea’ locuitorilor din acest arhipelag din Atlanticul de Sud, declanşând un război de 74 de zile între cele două ţări.

‘Nu este la curent că libertatea tuturor argentinienilor era atunci ţinută ostatică?’, a spus Kirchner, referindu-se la dictatura militară din perioada 1976-1982 care a decis să recupereze insulele.

Ea a cerut încă o dată Marii Britanii să accepte dialogul. ‘Nu cerem decât un dialog între cele două ţări pentru a discuta despre suveranitate cu respectarea intereselor locuitorilor din aceste insule’, a subliniat şefa statului argentinian.

Kirchner a inaugurat o flacără eternă şi un monument în amintirea celor 649 de soldaţi care şi-au pierdut viaţa în conflict (2 aprilie-14 iunie 1982), în cursul căruia au murit şi 255 de britanici.

În întreaga ţară s-au desfăşurat simultan ceremonii în memoria soldaţilor care şi-au pierdut viaţa în lupte, în prezenţa foştilor combatanţi.

Londra îşi exercită suveranitatea asupra Insulelor Falkland (potrivit denumirii britanice) cu începere din 1833, după ce a izgonit autorităţile argentiniene.