Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat că nu există bază legală de trecere a școlilor în sistem online. Astfel, preşcolarii şi elevii din învăţământul primar se întorc luni la cursuri după vacanţa de iarnă, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

„Luăm în considerare punctul de vedere al Ministerului Sănătății care spune că școlile nu trebuie închise. Din perspectiva educației, momentul este total nepotrivit, pentru că în săptămâna 10-14 ianuarie urmează să se încheie situația școlară, pentru semestrul 1.

Din perspectivă legală, cei care au făcut această solicitare către Ministerul Educației dovedesc o gravă necunoaștere a legislației, deoarece Ordonanța de urgență 99 din 10 septembrie 2021 permite trecerea în online doar până la data de 10 ianuarie. Nu există nici măcar bază legală a trecerii în online a școlilor.

Așa încât ministerul Educației se va consulta în continuare cu ministerul Sănătății și voi lua decizii doar dacă ministerul Sănătății decide acest lucru,”, a spus ministrul Educației la B1 Tv.

Alexandru Rafila, despre deschiderea școlilor

Totodată, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, susţinută la Spitalul pentru Copii Grigore Alexandrescu, că dacă vor fi cazuri multe de COVID, dar puţini pacienţi ajung în spitale, atunci nu este motiv de întrerupere a activităţii şcolare.

În cazul în care numărul mare de români diagnosticaţi va duce la blocarea unităţilor medicale, atunci se poate lua măsura închiderii temporare a şcolilor.

Când se vor închide şcolile în România?

„Aţi văzut ce se întâmplă în alte ţări, sunt sute de mii, în Franţa am avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, totuşi şcolile au funcţionat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat.

Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci şi proporţia de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti obişnuite, cu oxigen sau terapie intensivă”, a declarat Alexandru Rafila.

„Dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor, atunci poate fi luată o măsură temporară”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că el susţine menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, dar nu cu orice preţ.

„Decizia trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic şi dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară.

Dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor, atunci poate fi luată o măsură temporară, dar menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, nu cu orice preţ, categoric, dar cu un algoritm care să fie raţional şi care să nu repete erorile majore, – aş spune şi îmi pare rău că spun lucrul ăsta – şi în mod repetat, în care şcolile din România au fost închise luni de zile când aveam 100  sau 200 de cazuri pe zi, total nejustitificat şi aş spune chiar iresponsabil”, a mai spus Alexandru Rafila.