În urma unei hotărâri adoptate joi de către Guvern, s-a stabilit că fermierii vor primi în acest an 98,7381 euro/hectar prin schema unică de plată pe suprafaţă, iar sprijinul cuplat pentru speciile ovine/caprine a fost stabilit la 17,9 euro/animal.

„În şedinţa de Guvern din data de 1 octombrie 2020 a fost adoptată Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2020 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri şi a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine”, transmite Ministerul Agriculturii într-un comunicat.

Au mai fost aprobate următoarele cuantumuri pentru plata redistributivă: 5 euro/hectar pentru cei care deţin între 1 şi 5 hectare, inclusiv şi 48,1053 euro/hectar pentru fermierii cu 5 şi până la 30 de hectare, inclusiv. Plata pentru înverzire a fost stabilită la 57,8245 euro/ha, iar cea cea pentru tinerii fermieri (36,6119 euro/ha).

Plăţile în avans pot începe după data de 16 octombrie

În plus, prin respectiva hotărâre de Guvern se aprobă plafonul aferent plăţii directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine este de 71,3 milioane de euro. Cuantumurile unitare se calculează de către APIA, prin raportarea plafoanelor la efectivul de animale eligibile, după caz. Cuantumul estimat este de 17,9 euro cap ovină/caprină.

Potrivit Ministerului Agriculturii, de aceste forme de sprijin vor beneficia peste 800.000 fermieri.

Începând cu data de 16 octombrie 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal şi zootehnic într-un procent de maximum 70%, avans care poate fi achitat după finalizarea controalelor administrative, cu condiţia să nu fie periclitată buna gestiune financiară şi îndeplinirea cerinţei referitoare la un nivel de asigurare suficient, transmite Agerpres.

Sumele necesare pentru aplicarea plăţilor directe în sectorul vegetal şi a schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine ca forme de sprijin financiar aferente Fondului European de Garantare Agricolă se asigură din bugetul aprobat MADR pentru anii 2020 şi 2021.