Înscrierile în schema de minimis pentru incoming încep chiar din prima zi a noului an, numărul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin fiind estimat la 1.200, a anunţat Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).

Sprijin financiar pentru agențiile de turism

„Vom deconta parţial, de la bugetul de stat, cheltuielile agenţiilor de turism care au organizat sejururi în ţara noastră pentru vizitatorii străini, cu o durată de cel puţin 4 nopţi. Programul are un scop clar – valorificarea incomingului, ca activitate de export şi, prin stimularea operatorilor economici de profil, ne dorim ca rezultat atragerea unui număr cât mai mare de turişti de peste hotare, inclusiv o creştere a încasărilor provenite din această ramură economică.

Înscrierile se vor face exclusiv online, aşa cum a devenit tradiţie, de această dată prin intermediul unui formular electronic”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul de resort.

Potrivit unui comunicat al MAT, agenţiile de turism organizatoare, care au avut activitate de incoming în anul calendaristic anterior mai mare de 200 de turişti străini, vor putea beneficia de sprijin financiar, de la bugetul de stat, de 40 de euro pentru fiecare turist străin care a achiziţionat şi plătit, în anul anterior depunerii, printr-o agenţie organizatoare de turism de incoming în România, direct sau printr-un partener extern, un sejur turistic sau circuit de cel puţin 4 nopţi de cazare în România.

Suplimentar, tur-operatorii vor primi 2 euro pentru fiecare noapte petrecută în plus, peste cele 4, în cadrul aceluiaşi sejur sau circuit turistic.

Cum se pot obține acești bani

În vederea obţinerii ajutorului de minimis, operatorii economici vor depune trimestrial contractele cu partenerii externi, din care să reiasă numărul de turişti străini, contractele directe cu turiştii străini, voucherul eliberat de agenţie, semnat şi ştampilat de unitatea de cazare, precum şi dovada prestării serviciilor de cazare de către unitatea de cazare şi numărul turiştilor, după cum urmează:

  • pentru trimestrul I – până la data de 1 mai;
  • pentru trimestrul II până la data de 1 august;
  • pentru trimestrul III până la data de 1 noiembrie;
  • pentru trimestrul IV până la data de 1 februarie a anului următor.

„Se vor lua în considerare doar turiştii ale căror sejururi sau circuite sunt finalizate în cursul fiecărui trimestru. Menţionăm că de la 01.01.2023, vor fi depuse online documentele justificative pentru trimestrul IV al anului 2022.

Verificarea veridicităţii informaţiilor transmise prin intermediul formularului digital de înscriere, a completării tuturor câmpurilor şi a declaraţiilor asumate de aplicant se realizează de Unitatea de Implementare a Programului. Cheltuielile se vor deconta în termen de 30 de zile lucrătoare de la depunerea lor”, precizează MAT.

Bugetul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, alocat schemei de minimis pentru anul viitor, este de 7 milioane lei. Numărul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin se estimează la 1.200.