Reacția celor două ONG-uri civice ale minorităților rome vine după ce Traian Berbeceanu a scris recent pe pagina sa de Facebook că „la violență trebuie răspuns cu violență! Proporțional”, făcând aici referire la incidentele petrecute la Hunedoara, Săcele și în București, scrie Libertatea.

ONG-urile consideră că o astfel de reacție nu este admisibilă într-un stat de drept, având în vedere că în cazurile de la Hunedoara, dar și Bolintin-Vale, polițiștii au lovit oamenii în timp ce aceștia se aflau culcați la pământ.

„O asemenea abordare este inadmisibilă într-un stat de drept și încalcă în mod flagrant principiile drepturilor omului”, scriu cele două ONG-uri, Romani CRISS și Uniunea Civică a Tinerilor Romi, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban.

„Ministrul Afacerilor Interne a susținut abuzurile săvârșite de poliție împotriva cetățenilor, explicit împotriva cetățenilor de etnie romă, dar nu exclusiv. (…) Traian Berbeceanu, șeful său de cabinet a prezentat în mod clar abordarea ministerului, afirmând în mod public faptul că “la violență trebuie răspuns cu violență”, se mai arată în scrisoare.