Fostul preşedinte al Parlamentului European consideră că părerile afişate de Angela Merkel sunt în realitate doar nişte „manevre tactice” şi că partidul ei este „fără program, fără proiect, fără cea mai mică idee pentru viitor”, potrivit unui interviu publicat sâmbătă simultan în cotidianul regional francez Ouest France şi de grupul de presă regională Funke din Germania. 

În contextul în care candidatul SPD este creditat cu 21% din intenţiile de vot pentru parlamentarele de la 24 septembrie, în scădere cu două puncte în raport cu săptămâna precedentă, faţă de 37% pentru rivala sa din CDU- potrivit ultimului sondaj lunar Deutschlandtrend pentru postul naţional de televiziune ARD -, Martin Schulz are puţine şanse să recupereze întârzierea. 

Conform Agerpres, duminică, în cursul singurei dezbateri televizate între cei doi candidaţi, Angela Merkel a reuşit să îşi consolideze statutul de favorită la propria succesiune, potrivit comentatorilor şi sondajelor canalului de televiziune. Liderul social-democraţilor nu a fost în stare să îşi diferenţieze vizibil programul său de cel al cancelarului conservator. 

Cu toate acestea, Martin Schulz este de părere că „nimic nu este jucat” pentru alegeri. 

În acelaşi interviu, şeful SPD lansează un apel europenilor să reziste „escaladării” preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, subliniind că acesta „nu îşi va asuma riscul să rupă acordul” din 2016 privind reglementarea afluxului migrator în Europa. 

„Îl cunosc bine pe Erdogan. El se află într-o escaladare verbală. Nu înţelege decât măsurile ferme. Nu îşi va asuma riscul să rupă acordul asupra migranţilor”, a fost de părere adversarul cancelarului Angela Merkel la apropiatele alegeri legislative federale. 

Bruxellesul şi Ankara au încheiat în 2016 un pact asupra migraţiei care a permis stoparea afluxului de refugiaţi în Europa prin insulele greceşti din Marea Egee. 

Prin urmare, candidatul SPD îi invită pe europeni să dea dovadă de fermitate în faţa preşedintelui turc, în plină tensiune între Berlin şi Ankara: „Fără mijloacele financiare ale Europei, nu se va putea ocupa de cele două milioane de refugiaţi care sunt în Turcia. Nu poate nici să îi trimită pe toţi cu vapoarele spre Europa. Este numai o ameninţare goală. Nu trebuie să ne fie teamă”.