Începând de sâmbătă, 15 mai, românii sunt în culmea fericirii. Din această dată începe marea relaxare pas cu pas în România. De astăzi, toată lumea va scăpa de mai multe restricții care au fost impuse cu mai bine de un an în urmă.

Vezi DOCUMENTUL AICI

Premierul a prezentat majoritatea măsurlor care intră în vigoare din week-end, în acord cu decizia CNSU.

”În această seară, în şedinţa de Guvern am adoptat hotărârea de guvern pentru modificarea şi completarea anexelor 2-3 la HG nr.  531/2021 privind prelungurea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 13 mai 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea  efectelor pandemiei de COVID-19. Prin proiectul de hotărâre se propun o serie de măsuri, începând cu 15 mai 2021. Se elimină restricţiile referitoare la  portul măştii, în spaţii deschise neaglomerate, urmând ca restricţia să  fie aplicată, în continuare în spaţii publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Ce se elimină

Se elimină, totodată, restricţiile referitoare la circulaţia pe timpul nopţii a persoanelor. Se elimină restricţia privind programul operatorilor economici până la ora 21.00. Se stabileşte programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor şi teraselor, în intervalul orar 05.00 – 24.00. Se crează posibilitatea ca  în spaţiile deschise, competiţiile sportive să se poată desfăşura pe teritoriul  României cu participarea spectatorilor până la 25 la sută din capacitatea maximă a spaţiului. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care  sunt vaccinate împotriva virusului SARS CoV-2 pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al  unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Prima și cea mai așteptată măsură care s-a luat este eliminarea obligativității purtatului măștii în spațiul liber. Ea va fi însă folosită în piețe sau târguri. Detalii despre acest subiect a dat premierul României, Florin Cîțu. El a spus că măsurile care se vor aplica din 15 mai 2021 se vor aproba într-o ședință de Guvern de vineri.

Printre măsurile care se aud în vedere începând de astăzi sunt eliminarea restricțiilor pe timp de noapte, restricțiilor de magazine, portul măștii în spațiile deschise. „Pe rând le vom lua pe toate și le vom explica în ședință de Guvern, dar, deocamdată, azi decidem pentru ziua de mâine”, a declarat premierul Florin Cîțu, în cursul zilei de vineri. Florin Cîțu a oferit și explicația pentru care s-au luat mai repede măsuri de relaxare. Motivul: vaccinarea a mers mult mai repede decât se aștepta. Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care numărul infectărilor crește iar, premierul a spus că ” se va trage frâna de mână”.

Anunțul lui Florin Cîțu despre relaxarea măsurilor

”Masca în spațiul public vrem să nu o mai purtăm până la finalul anului, dar asta ține foarte mult de rata de vaccinare. Măsurile pe care le-am luat cu siguranță vrem să rămână așa”, a mai spus Florin Cîțu.

Trebuie amintit, că tot pe 15 mai, anul trecut, autoritățile au venit cu unele măsuri de relaxare. Astfel, începând de pe 15 mai 2020, a fost permisă circulația în interiorul localității de domiciliu fără declarație pe proprie răspundere. Această declarație este necesară pentru deplasări în alte localități decât cea de domiciliu. Tot din această dată s-au redeschis parcurile pentru public, cu excepţia locurilor de joacă pentru copii. Terasele au rămas închise, însă au fost deschise unităţile de cazare. Pe 15 mai 2020, dentiştii și-au redeschis cabinetele, dar în condiţii mult mai stricte decât înainte.