Nicola Sturgeon, actualul lider al Partidului naţional scoţian (SNP) şi al guvernului scoţian, a declarat că susţine rămânerea Marii Britanii în UE, iar sondajele de opinie arată că majoritatea celor 5 milioane de scoţieni sunt de acord cu acest punct de vedere.

Totuşi, votul scoţienilor contează mult mai puţin ca pondere decât cel al englezilor, în condiţiile în care Anglia are o populaţie de 53 de milioane de locuitori, reprezentând în jur de 84% din populaţia Regatului Unit.

"Cred că referendumul din Marea Britanie este pe muchie de cuţit, depinde în întregime de argumentele care vor fi oferite. Nu fac aprecieri despre acordul pe care Cameron l-a obţinut la Bruxelles, cred că se referă la chestiuni marginale", a declarat pentru BBC fostul lider al SNP, Alex Salmond.

"Dacă vom fi scoşi afară împotriva voinţei noastre de voturile electoratul englez mult mai mare, atunci presiunea pentru un alt referendum privind independenţa în Scoţia va fi irezistibilă şi cred că şi foarte rapidă", a adăugat el.

La referendumul din 2014 scoţienii au votat în favoarea rămânerii în Marea Britanie în proporţie de 55%, dar de atunci SNP a devenit şi mai puternic, obţinând 56 dintre cele 59 de locuri ale Scoţiei la ultimele alegeri legislative din mai anul trecut.AGERPRES

Te-ar putea interesa și: