Grăsimea în exces din jurul burții ne micșorează creierul. Materia cenușie este cea mai afectată, spun oamenii de știință.

La acest studiu publicat în revista Academiei Americane de Neurologie au participat 9.600 de oameni, cu o vârstă medie de 55 de ani.

Cercetătorii englezi le-au măsurat indicele de masă corporală și raportul dintre talie și șolduri. Apoi, au eliminat alți factori de risc, cum ar fi vârsta, activitatea fizică, fumatul și tensiunea arterială mărită. 

Și au ajuns la concluzia că acei participanți care nu doar că au un indice corporal foarte mare, de peste 30, ci și un exces de grăsime în jurul abdomenului, comparativ cu restul corpului, au un volum de materie cenușie chiar și cu 20 de centimetri cubi mai mic.

Micșorarea creierului are multe efecte adverse, printre care un declin al memoriei și un risc major de demență. Deocamdată, oamenii de știință nu știu dacă anomalii din structura cerebrală duc la o creștere exagerată a greutății corporale sau, de fapt, obezitatea duce la aceste modificări în creier.