Reunificarea Irlandei de Nord și a Republicii Irlanda, o posibilitate?

Este vorva despre declarația făcută sâmbătă, 13 martie, de fostul prim-ministru irlandez Bertie Ahern. Acesta este de părere că reunificarea Irlandei de Nord şi a Republicii Irlanda este posibilă pe termen lung, conform informațiilor transmise de dpa-international.com

Acesta a spus într-un interviu publicat în ediţia de sâmbătă a ziarului italian La Repubblica că şi-ar putea imagina un referendum pe tema reunificării, care să aibă loc la 30 de ani de la Acordul de Vinerea Mare, în 2028.

Este neînţelept din punct de vedere tactic

Totuși, în momentul de față este neînţelept din punct de vedere tactic să formulăm cereri pentru un referendum, completează Bertie Ahern.

Un război civil de lungă durată în Irlanda de Nord, între unioniştii care doreau să rămână parte din Regatul Unit (protestanţi) şi republicanii care doreau să adere la Republica Irlanda (catolici), s-a încheiat cu Acordul de Vinerea Mare din 1998.

Bernie Ahern, care era atunci şeful guvernului Republicii Irlanda, a contribuit la negocierea acordului.

Societatea din Irlanda de Nord este încă profund divizată, continuând să aibă loc acte de violenţă izolate. Cartierele rezidenţiale, grădiniţele şi şcolile sunt de obicei separate în funcţie de apartenenţa fie la confesiunea catolică, fie la cea protestantă.

Kilometri de garduri înalte trec prin capitala Irlandei de Nord, Belfast. Aşa-numitele„ziduri de pace” sunt menite să prevină ciocnirile violente între părţi.

Ieşirea Marii Britanii din UE a alimentat tensiunile, deoarece a creat o frontieră externă a UE între Republica Irlanda, membră a UE, şi Irlanda de Nord britanică.

După luni de discuţii, ambele părţi au convenit că ar trebui să aibă loc controale fizice în porturile care leagă Irlanda de Nord de restul Marii Britanii. Dar aşa-numitul Protocol privind Irlanda şi Irlanda de Nord a fost respins de cel mai mare partid protestant din Irlanda de Nord, Partidul Democratic Unionist (DUP).

Sursă foto: Dreamstime