Senatorul USR Cristi Berea a explicat că sistemul bonus-malus este un mecanism prin care şoferii prudenţi şi disciplinaţi primesc o reducere de preţ pentru asigurarea RCA.

Raţiunea acordării acestui beneficiu nu are legătură cu autovehiculul deţinut

De asemenea, senatorul a explicat că raţiunea acordării acestui beneficiu nu are legătură cu autovehiculul deţinut, ci cu aptitudinile de a şofa şi cu prudenţa în trafic.

„Sistemul bonus-malus este un mecanism prin care şoferii prudenţi şi disciplinaţi primesc o reducere de preţ pentru asigurarea RCA. Raţiunea acordării acestui beneficiu nu are legătură cu autovehiculul deţinut, ci cu aptitudinile de a şofa şi cu prudenţa în trafic”, a declarat senatorul USR Cristi Berea, conform unui comunicat.

Beneficiul nu ar trebui retras în momentul în care se schimbă vehiculul

În acest context, spune senatorul, beneficiul nu ar trebui retras în momentul în care se schimbă vehiculul.

„Astfel, acesta nu ar trebui retras în momentul în care se schimbă vehiculul. Un şofer este disciplinat, atent şi precaut indiferent de maşina pe care o conduce, iar comportamentul responsabil trebuie încurajat şi răsplătit”, a mai spus senatorul.

Legea privind asigurările RCA urmează să se modifice

Amintim că unii dintre parlamentari propun, printr-un proiect legislativ, ca, în cazul vânzării unei mașini, clasa sistemului de asigurări bonus-malus să se păstreze timp de mai mulți ani de la încheierea ultimei polițe.

Prima de asigurare poate fi redusă dacă în anul anterior asiguratul nu a avut daune sau poate fi mărită dacă asiguratul a avut astfel de probleme.

Propunerea de modificare legislativă vine în contextul în care în prezent bonusul de care beneficiază șoferii care nu provoacă accidente rutiere se pierde la schimbarea mașinii.

Așadar, Legea nr. 132/2017 privind asigurările RCA urmează să se modifice, potrivit inițiativei legislative aflate în dezbaterea senatorilor, astfel încât, la schimbarea mașinii, clasa de bonus-malus să se păstreze și să poată fi transferată la noua mașină.

Astfel, legea va primi un nou alineat, ce prevede că „în cazul înstrăinării sau radierii unui vehicul, clasa bonus/malus se păstrează timp de 3 ani de zile de la data încheierii ultimului contract RCA”.