Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat, printr-o postare pe Facebook, că a depus proiectul privind digitalizarea talonului mov, ca opțiune pentru pensionarii care primesc pensia pe card și care nu doresc să mai aștepte poștașul. Astfel, potrivit proiectului, pensionarii, care primesc pensia pe card, vor putea accesa talonul de pensie din e-mail sau din contul online creat în portalul CNPP.

„Am depus proiectul privind digitalizarea talonului mov, ca opțiune pentru pensionarii care primesc pensia pe card și care nu doresc să mai aștepte poștașul. Intră în procedură legislativă, vă voi ține la curent cu fiecare etapă parcursă până la aprobarea ca lege.

Pensionarii, care primesc pensia pe card, vor putea accesa talonul de pensie din e-mail sau din contul online creat în portalul CNPP, dacă optează pentru acest lucru. Talonul în format electronic va avea aceeași valoare juridică precum cel adus de poștaș astfel încât nu va fi o problemă în a fi acceptat de către instituții.

Continui cu asigurarea interoperabilității bazelor de date astfel încât pensionarii să nu mai fie nevoiți să aducă documente/informații deja existente în instituții.”, a scris Violeta Alexandru, pe Facebook.

Raluca Turcan: „Talonul mov” de pensii va ajunge lunar, prin poștă, la toți pensionarii care-și primesc banii pe card, din 15 martie

Despre talonul mov a vorbit și actualul ministru al Muncii. Cupoanele de pensii pe care poştaşii trebuie să le ducă acasă celor care au optat să-şi primească drepturile prin bancă vor ajunge la destinatari începând din 15 martie, a anunţat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„Din 15 martie am rezolvat o problemă plimbată de ani de zile: talonul mov ajunge la pensionarii care primesc pensiile prin cont bancar. Este vorba de acele cupoane de pensii pe care poştaşii trebuie să le ducă acasă celor care au optat să-şi primească drepturile prin bancă. Nu a fost o mare filosofie, ci doar o discuţie clară cu Poşta Română, care nu respecta de 15 ani o obligaţie contractuală: în baza unui contract existent şi a unei plăţi de aproape 5 milioane de lei să ducă, lunar, taloanele mov pe care trebuie să le primească cei 2,3 milioane de titulari”, a precizat Raluca Turcan, citată de Agerpres.

Conform legislaţiei în vigoare, toţi pensionarii trebuie să primească un talon de pensie. Pentru cei care încasează drepturile de pensie la domiciliu se emite talonul de culoare roşie, ca document de plată, iar pentru cei care au optat să primească pensia prin bancă se emite talonul mov, care este documentul de informare cu privire la sumele care se achită în cont, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.

„Necunoaşterea prevederilor contractuale de către factorii poştali, perpetuată ani de zile, a fost rezolvată în doar câteva zile printr-un act adiţional semnat între Casa Naţională de Pensii Publice şi Compania Naţională Poşta Română la Convenţia-Cadru încheiată în anul 2003. Prin această Convenţie se stipulează clar că taloanele mov trebuie să fie distribuite la domiciliul pensionarilor de către factorii poştali, putând fi returnate Caselor de Pensii doar după 24 de luni de la data emiterii”, se arată în comunicat.

Sursă foto: Dreamstime