Întrebat asupra divergenţelor apărute "în aceste ultime săptămâni" asupra dosarului grec între el şi cancelarul german Angela Merkel, care a adoptat o linie mai puţin dură faţă de Atena, marele finanţist german a recunoscut existenţa "unor divergenţe de opinie".

"Aceasta face parte din democraţie", a spus în continuare Schäuble, renumit pentru duritatea sa faţă de guvernul stângii radicale condus de premierul Alexis Tsipras.

"Şi apoi ne luptăm împreună pentru a găsi soluţii.Fiecare are un rol de jucat.Angela Merkel este cancelar, eu sunt ministru de finanţe", a spus el, asigurând în acelaşi timp că dna Merkel şi el au o constantă:"ştim ca putem conta unul pe celălalt".

Angela Merkel a putut până acum să se bazeze pe influenţa şi creditul politic ale lui Schäuble pe lângă majoritatea sa pentru a face să fie acceptat planul de ajutor pentru Atena în Bundestag (camera inferioară a parlamentului german), unde nemulţumirea este în creştere printre conservatorii dnei Merkel.

Bundestagul a dat undă verde vineri lansării negocierilor pentru cel de-al treilea plan de ajutor pentru Grecia, dar 65 de deputaţi conservatori (CDU/CSU) nu au susţinut acest pachet.

Schäuble, a cărui idee de "Grexit temporar" lansată la negocierile de la sfârşitul săptămânii trecute cu Atena, a vorbit în faţa Bundestagului despre acest al treilea plan ca despre "ultima şansă" care va funcţiona doar dacă "grecii mobilizează toate forţele". El a fost aplaudat călduros de tabăra conservatoare.

Wolfgang Schäuble, care este descris ca fiind "nemilos" în gestionarea fondurilor publice germane, se bucură de o mare popularitate în rândul compatrioţilor săi: la începutul lunii iulie, un sondaj îl credita cu o cotă de popularitate de 72% .

AGERPRES