S-ar putea ca în curând salariul să nu mai conteze când e vorba despre contribuţia la Pilonul II de pensii. Cele 3,75% virate acum ar putea fi înlocuite cu o sumă fixă. Pentru început va fi 84 de lei, iar în 5 ani va creşte la 125 de lei.

Şi angajatorii ar putea plăti din nou contribuţii, o sumă egală cu cea a salariatului, care le va fi dedusă din impozitul pe profit.

Specialiştii spun că s-ar anula astfel întreaga revoluţie fiscală, care a mutat de la 1 ianuarie toate contribuţiile în sarcina angajatului.

„Înseamnă că pe lângă actuala contribuţie asiguratorie de muncă, va mai apărea o asigurare socială şi vor creşte cheltuielile cu salariile”, a declarat consultantul fiscal Adrian Bența.

Dezavantajaţi vor fi angajaţii care au un salariu brut de peste 4.480 de lei, în conturile cărora s-ar fi putut aduna o sumă mai mare dacă s-ar păstra procentul de 3,75%. De exemplu, un angajat cu un salariu de 6.000 de lei contribuie în prezent cu 225 de lei lunar.

Nici posibilitatea de a opta între Pilonul I şi Pilonul II nu este una fezabilă, spun reprezentanţii Asociaţiei pentru Fonduri Administrate Privat.

„Această opțiune poate fi un cadou otrăvit. Sistemul de Pilon I e în deficit, Pilonul II investește banii care se strâng lună de lună în cont”, atrage atenția Radu Crăciun, președintele APAPR.

„Studiile arată că 4 din 5 români n-au cunoștințe de bază a produselor financiare”, spune Ciprian Lănduncă, reprezentant AmCham.

Autorităţile insistă: nu au stabilit încă ce se întâmplă cu pensiile administrate privat.

„Toți cei cu care ați discutat, și dna prim-ministru, și dl Dragnea, au spus foarte clar că se face o analiza, o discuție, pe toate posibilele scenarii și ceea ce va ieși din această discuție va fi un mecanism care să fie atractiv pentru cei care contribuie”, a explicat Eugen Teodorovici, ministrul de finanțe.

 

„Guvernul nu a inițiat nici un demers în sensul modificării regimului la Pilonul 2”, a dat asigurări, la rândul său, vicepremierul Viorel Ștefan.

Partenerii de guvernaare nu sunt de acord cu intenţia de modificare a Pilonului II.

„Banii care sunt în Pilonul 2 sunt banii românilor, cetățenii români sunt titulari de cont și banii sunt proprietatea lor exclusivă. Preluarea banilor ar fi o fraudă, un abuz și asa ceva nu cred că e posibil, e vorba de milioane de titulari de cont dintre care cel puțin un milion au conturi de peste 10 mii de lei, ceea ce e o sumă consistentă. Nu am avut discuții cu colegii de la PSD pe tema suspendării contribuțiilor de la pilonul 2”, a declarat vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian.

Opoziţia anunţă că pregăteşte o plângere penală.

„Acolo e un furt al proprietății private, care e încălcat și e încălcat prin reducerea contribuției de la 6 la 3,75 la sută”, spune Florin Cîțu, vicepreședintele PNL.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis cere Guvernului să explice public ce are de gând să facă în legătură cu Pilonul 2 de pensii.

Studiile arată că românii au pierdut 1,1 miliarde de euro pentru că statul nu a respectat calendarul de majorare a contribuţiei la Pilonul II.

Contribuţia ar fi trebuit să ajungă la 6% în 2016, dar autorităţile au îngheţat-o la 5,1 la sută pentru ca apoi să o reducă la 3,75 la sută. 7 milioane de români contribuie acum la Pilonul II şi au în conturi peste 9 miliarde de euro.