Viktor Orban are probleme mari după ce mii de persoane au manifestat la Budapesta pentru independenţa Universităţii de Teatru şi Film din Ungaria. Acest lucru s-a petrecut duminică iar oamenii au ieșit în stradă împotriva deciziei de a impune un board numit de guvern, despre care spun că va submina autonomia instituţiei, relatează Reuters.

Trebuie amintit că din fruntea universităţii a demisionat întreaga conducere lunea trecută în semn de protest faţă de schimbări, care i-au determinat de asemenea pe mai mulţi profesori de top să renunţe să mai predea. La Universitatea de Teatru și Film au studiat mulţi dintre cei mai cunoscuţi regizori ungari de teatru şi film.

Duminică, cei care au participat la demonstrație au format un lanţ uman pe străzile din centrul Budapestei, după care mulţimea s-a adunat într-o piaţă din apropierea parlamentului, cerând autonomie universitară şi libertate pentru educaţia artistică.

Cei care susțin decizia Guvernului condus de premierul Viktor Orban sunt de părere și susțin de mai mult timp că este momentul pentru o schimbare în cultură spre valori conservatoare, pentru a pune capăt la ceea ce ei consideră a fi dominarea artelor în Ungaria de către persoane cu viziuni liberale şi de stânga.

Boardul ales al universităţii de teatru și film a demisionat lunea trecută după ce autonomia instituţiei de învăţământ a fost revocată de guvern, iar marţi a fost înlocuit cu un board consultativ format din persoane apropiate de Orban şi de executivul său, potrivit DPA.

Attila Vidnyanszky, care a preluat conducerea noului board, este de asemenea manager la Teatrul Naţional şi apropiat al prim-ministrului. El este adeptul unei culturi ungare naţional-creştine.

Studenţii, care au ocupat universitatea în semn de protest începând de marţi, cer demisia lui Vidnyanszky şi revenirea boardului ales.

De altfel, Viktor Orban și-a mai atras o serie de critici și în urmă cu câteva zile, chiar cu ocazia sărbătoririi Zilei naționale a Ungariei. El a fost atacat de liderul Partidului Socialist Ungar, Bertalan Tóth. Acesta a declarat că țara are nevoie de o schimbare și o nouă orânduire pentru a fi liberă.