Potrivit Partidului Socialist Ungar (MSZP), este nevoie de schimbarea guvernului şi de o nouă orânduire pentru ca în 2022 să se poată crea un stat liber, social, verde, cu oportunităţi – a declarat, joi, Bertalan Tóth, preşedintele partidului, la o conferinţă de presă transmisă online pe Facebook, de la Tihany.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei naţionale a Ungariei, Bertalan Tóth a explicat că Tihany este un loc simbolic, deoarece ceea ce se întâmplă, astăzi, aici, reprezintă tot ceea ce se întâmplă în întreaga ţară: „cum se clădeşte sistemul autoritar şi cum funcţionează statul mafiot, lipsit de scrupule”. „Vedem cu ochii noştri cum puterea dejoacă valorile şi comorile noastre, cum ar fi lacul Balaton” – a afirmat politicianul socialist, adăugând că au iniţiat un referendum pentru a apăra aceste valori. „La urma urmei, lacul Balaton aparţine tuturor” – a declarat politicianul.

Preşedintele MSZP a subliniat că „personajele puterii de astăzi” au şters foarte multe din învăţăturile („Institutio morum”) regelui Sfântul Ştefan: „judecata adevărată, răbdarea şi mila”. Politicianul a subliniat că o treime din populaţia ţării este fericită dacă are o pâine pe masă în fiecare zi, deoarece, astăzi, statul este foarte zgârcit cu cei care l-au construit, cu cei care îl susţin prin munca lor, cu impozitele lor.

De asemenea, statul este zgârcit şi cu cei care au nevoie de ajutor: milioane de oameni care trăiesc din retribuţii şi salarii suferă de vulnerabilitate, „sute de mii de şomeri îşi pot imagina doar mirosul pâinii proaspete”. „Pentru a avea ce sărbători, haideţi să construim un stat nou, mai bun!” – a declarat Bertalan Tóth, care a făcut referire şi la Centenarul Trianon, considerând că, în urma traumelor istoriei, trebuie trase învăţăminte: locul Ungariei este în Europa, iar aliaţii săi sunt în Vest.

Liderul MSZP a declarat că trebuie să existe credinţă, că avem o şansă să formăm un stat nou care să creeze valori şi să ofere oportunităţi.