Premierul român, Ludovic Orban și omologul său ungar, Viktor Orban, vor inaugura un tronson de autostradă de 5 kilometri. Mai precis, șoferii din România vor putea circula, până la finalul anului, pe 40,5 kilometri noi de autostradă. Anunțul a fost făcut de Compania Națională de Drumuri, care a dat detalii în acest sens. În discuție sunt trei tronsoane de drum care ar urma să fie date în folosință. Cel mai scurt dintre ele, de doar 5 kilometri, va fi inaugurat de premierii României și Ungariei, Ludovic Orban și Viktor Orban.

Tronsonul Biharia – Borș face parte din Autostrada Transilvania, cea a cărei construcție a început în 2004. Bucata de drum de mare viteză are 5,5 kilometri și a costat 134 de milioane de lei, fără TVA. Secțiunea are o lungime de 5,5 km, tronsonul de autostradă dintre Biharia și Borș, din județul Bihor, a fost recepționat pe 30 iulie, iar acum se așteaptă finalizarea lucrărilor pe autostrada M4 din Ungaria, cu o lungime de 26 de km, pentru asigurarea legăturii pe autostradă și pentru amenajarea celui de-al doilea punct de trecere a frontierei dintre România și țara vecină.

Ovidiu Barbier, director general adjunct în CNAIR, a explicat că în acest moment se fac demersurile la nivel de Guvern între cele două state pentru deschiderea punctului vamal de la Borș, așa numit Borș 2, atât pentru turism cât și pentru trafic de marfă. „Există câte 10 benzi pe fiecare sens în punctul de frontieră. Deschiderea estimată este data de 4 septembrie în prezența premierilor celor două țări.”, a susținut acesta.

În luna septembrie se va deschide și tronsonul de 18 kilometri dintre Chețani și Iernut al aceleiași Autostrăzi Transilvania.

„Vorbim la stadiul de așternere a asfaltului pe nodul de la Chețani, pe descărcarea autostrăzii Iernut – Chețani, care este la stadiul fizic de 99,5%.”, a explicat Ovidiu Barbier.

Pe Autostrada 10, Sebeș – Turda, două tronsoane au termen de finalizare anul acesta. Va fi gata unul singur, de 17 kilometri.