Un sondaj de opinie care a apărut în toată presa zilele trecute a stârnit un scandal monstru. Conducerea Academiei Române a precizat, marți, că cercetarea prezentată cu o zi în urmă de către Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu”, subordonat Academiei, nu a fost comandat de instituție.

„Biroul Prezidiului Academiei Române a luat la cunoştinţă cu surprindere de faptul că un institut al Academiei Române – este vorba despre Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale ‘Ion I.C. Brătianu’ – a dat publicităţii un sondaj de opinie privitor la aspecte actuale ale vieţii politice româneşti. Un asemenea sondaj cu tentă electorală, apărut în plină campanie electorală, nu a fost niciodată comandat de Academia Română. Reamintim că instituţia noastră nu se implică în chestiuni de natură politică”, se arată în comunicatul Biroului Prezidului Academiei Române.

Barometrul de Opinie Publică lansat luni, estima că prezența la vot pentru alegerile europarlamentare va fi de peste 39 %. În ceea ce privește partidele politice, PNL se află pe prima poziție cu 27,6 %, liberalii fiind urmați de PSD cu 25,5 %. Podiumul este completat de Alianța 2020 USR-PLUS cu 16,5 %. Celelalte partide care ar depăși pragul electoral de 5 %, necesar pentru a intra în Parlamentul European, sunt ALDE cu 9,2 % și Pro România cu 9,1 %.