Preturile actiunilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti au inregistrat scaderi abrupte in prima parte a sedintei de astazi, indicele de referinta BET fiind pe minus cu peste 5%, iar BET FI, indicele SIF-urilor, cu mai mult de 7%.Ulterior, preturile si-au mai revenit, insa doar cu unul-doua puncte procentuale. La Bursa de la Sibiu, cotatiile la termen ale actiunilor mai importante de la BVB au ramas peste cele de pe piata spot. Pentru scadenta septembrie, majoritatea au un avans de 10-15% fata de preturile din acest moment de la BVB, iar pentru scadenta decembrie optimismul este si mai mare, diferenta crescand la aproximativ 20%.

 

Din cate se pare, panica a fost principalul motiv care a generat asemenea scaderi, dupa ce pe pietele mari din strainatate a continuat evolutia negativa care a dus, pana acum, la scaderea capitalizarilor bursiere la nivel global cu circa 2,3 trilioane de dolari.

 

Indicii bursieri din Asia au scazut in continuare si au ajuns la valorile minime din ultimele doua luni.In Statele Unite, contractele futures pe principalii indici bursieri au scazut si ele, semn ca investitorii se asteapta ca preturile sa mai coboare si in perioada care urmeaza. Au crescut in schimb cotatiile obligatiunilor de stat, instrumente financiare de refugiu, mult mai sigure decat actiunile. Si in Europa au continuat deprecierile cotatiilor, atat din cauza temerilor generate de evolutia proasta de la nivel global, cat si din motive particulare, la unele companii. Indicele pan-european Dow Jones Euro Stoxx 50 a scazut, de pe 26 februarie si pana astazi, cu 7,65%, si a ajuns la cea mai mica valoare din ultimele cinci luni.

 

La bursele din regiune, la ora 13:20 ora Romaniei, indicii erau de asemenea in scadere, WIG 20 din Polonia cu 3,55%, PX 50 din Cehia cu 1,85%, BUX din Ungaria cu 2,46%, iar Sofix, din Bulgaria, cu 2,38%.

Sursa: Capital 05 Martie 2007