Liderul conservator a declarat într-un interviu apărut în Journal du Dimanche, preluat de firstpost.com, că a fost cât se poate de serios când a anunţat luna trecută, în timpul campaniei electorale, că va sprijini principiul unui ‘Buy European Act’ şi că ar putea retrage Franţa din spaţiul fără frontiere al Europei în cazul în care controalele de la graniţele exterioare nu vor fi înăsprite.

Potrivit firstpost.com, actualul şef de la Palatul Elysee a virat spre dreapta, criticând competiţia low-cost şi imigraţia necontrolată, în perspectiva celor două runde ale alegerilor prezidenţiale ce debutează la 22 aprilie şi în care se va înfrunta cu socialistul Francois Hollande, aflat în frunte în sondajele de opinie.

El a explicat pentru Journal du Dimanche că, în contextul în care Comisiei Europene îi revine datoria de a gestiona negocierile comerciale, liderii europeni au dreptul să solicite reciprocitate din partea unor ţări care refuză să acorde companiilor europene un acces echitabil la contracte guvernamentale.

‘Toate pieţele publice de pe continentul nostru au fost deschise începând din 1994. În Japonia, singura piaţă deschisă este cea a apei. În China, nu există nicio piaţă publică deschisă’, a subliniat el. ‘Tot ceea ce vreau eu este reciprocitate. Altfel, contractele publice franceze vor fi acordate numai companiilor care produc în Europa. Când generalul de Gaulle a recurs la politica scaunului gol în 1965, el a reuşit să obţină Politica Agricolă Comună, iar Europa a progresat’, a amintit şeful de stat.

Pe de altă parte, Sarkozy şi-a reiterat intenţia de a retrage Franţa din zona Schengen, în cazul în care frontierele exterioare al blocului nu vor fi consolidate. ‘Există 120 de kilometri între Grecia şi Turcia care nu sunt păziţi /…/ Ofer un răgaz de un an pentru ca acest lucru să se schimbe. Altfel, ne vom suspenda participarea la Acordul Schengen’, a conchis el.
SURSA: Agerpres