Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc a fost instituită prin Legea nr. 79/2019.

Aceast lege prevede posibilitatea organizării de către autorităţile publice centrale, locale sau de alte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice, a unor programe şi a unor manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi de a promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale.

În contextul acestei sărbători, autorităţile centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

În acealași timp, printre prevederile legii se numără și definiția vinului românesc.

„În sensul prezentei legi, prin vin românesc se înţelege vinul obţinut din struguri proveniţi în proporţie de 100% din România şi care are inscripţionat pe etichetă drapelul României”. Legea nr. 79/2019 a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis prin Decretul nr. 395 din 24 aprilie 2019.

Congres de gastronomie în România

Organizatorii primului Congres de gastronomie şi vin desfăşurat în Bucureşti, chef Nico Lontras (Rare Food Services), Cezar Ioan (vinul.ro) şi Cosmin Dragomir (gastroart.ro), au venit cu o propunere interesantă în urmă cu ceva timp.

Marii iubitori ai gastronomiei au organizat în urmă cu trei ani, pe data de 7 iunie 2017  un „Manifest pentru gastronomia şi vinurile din România”, argumentând că păstrarea tradiţiilor alimentare, valorificarea superioară a acestora (atât din perspectivă culturală cât şi economică), trebuie să fie o prioritate naţională.

„Declararea unei Zile naţionale a gastronomiei şi vinului din România care să fie liberă prin lege poate constitui prilej permanent pentru reconectarea la una dintre cele mai importante surse ale identităţii noastre naţionale şi pentru promovarea economiei şi turismului din ţara noastră”, au subliniat iniţiatorii manifestului, potrivit congresuldegastronomie.ro.

La 5 iulie 2018, Senatul a adoptat proiectul legislativ privind instituirea Zilei naţionale a gastronomiei şi a vinului românesc, cu două amendamente admise în comisiile de specialitate, care modifică titlul şi ziua dedicată sărbătoririi ei.

Astfel, titlul s-a modificat, având următorul cuprins: „Lege privind Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc”, în loc de „Lege privind instituirea zilei de 15 septembrie – Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc”.

De asemenea, a fost înlocuit textul „se instituie ziua de 15 septembrie – Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc” cu „se instituie Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc, în ultima duminică a lunii octombrie”.