Fitch a îmbunătăţit de la BB+ la BBB- ratingul acordat Turciei pentru împrumuturile în monedă străină, cu perspectivă stabilă.
Îmbunătăţirea ratingului suveran a impulsionat piaţa de acţiuni, piaţa valutară şi pe cea a obligaţiunilor. Imediat după anunţul Fitch, randamentele pentru bondurile guvernamentale turceşti au înregistrat cea mai mare scădere din pieţele emergente, cu randamentul obligaţiunilor pe doi ani în lire turceşti scăzând cu 19 puncte de bază, până la un minim istoric de 6,86%.
De asemenea, indicele bursei din Istanbul a atins cea mai mare valoare din istorie, crescând cu 2,7%, iar lira turcească s-a întărit puternic în faţa euro, cu 2,5%, până la un curs de 2,278/euro, şi cu 0,6% în faţa dolarului american.
„Îmbunătăţirea ratingului reflectă o combinaţie între reducerea riscurilor macro-financiare pe termen scurt, pe măsură ce economia se îndreaptă către o aterizare lină. Economia Turciei este pe cale să revină la un ritm de creştere sustenabil, după ce a redus deficitul de cont curent şi a scăzut inflaţia”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare.

În prezent Moody’s Investors Service atribuie Turciei un rating cu o treaptă sub nivelul investment grade, în timp ce Standard & Poor’s a redus în luna mai perspectiva pentru ratingul ‘BB’ atribuit Turciei la stabilă de la pozitivă.
Economia Turciei a decelerat în 2011, crescând cu 8,5%, după ce în 2010 avansa cu 9,2%. Inflaţia s-a retras la 7,8% în octombrie, de la 11,1% în aprilie. Deficitul bugetar s-a redus până la 1,3% în 2011, de la 11,9% în 2001. Turcia se aşteaptă la un deficit bugetar în creştere pentru acest an, la 2,3% din PIB.