'75% dintre români consideră că problemele sociale ce ţin de sărăcie (lipsa locurilor de muncă în anumite zone, acces limitat la educaţie în zonele sărace) şi condiţiile oferite de sistemul medical românesc sunt cele care trebuie să aibă prioritate pe lista domeniilor care necesită rezolvare. Pe locul 2, la o distanţă destul de mare sunt situate problemele ce ţin de drepturile angajaţilor (dreptul la concediul de odihnă, concediul medical), cu un procent de 32%, urmate de cazurile sociale grave şi problematice (copii bolnavi de cancer, spre exemplu), cu un procent de 29%, şi probleme ce ţin de drepturile omului, cu un procent de 18%', se arată în document. 

Potrivit acestuia, cu procente mult mai mici, de 8-9%, sunt problemele legate de încălzirea globală şi alte probleme ecologice în timp ce inegalitatea de gen şi drepturile animalelor se situează pe următoarele locuri în lista domeniilor prioritare de rezolvat în România. 

'Tinerii 15-34 de ani oferă aceeaşi prioritate problemelor sociale, cu câteva diferenţe: pentru ei, sunt mai importante problemele ce ţin de sistemul medical (73%) comparativ cu cele legate de sărăcie (66%). De asemenea, acordă o prioritate mai mare cazurilor sociale grave (copii bolnavi de cancer) – 30%, comparativ cu problemele ce ţin de drepturile angajaţilor (24%). Comparativ cu populaţia 15-60, tinerii prioritizează mai mult problemele legate de drepturile animalelor (15%), inegalitatea de gen (13%) şi încălzirea globală şi alte probleme ecologice (12%), aliniindu-se astfel mai mult cu preocupările pe care le au tinerii din alte ţări. Problemele care ţin de drepturile omului sunt considerate mai puţin o prioritate pentru tineri (doar 8%)', informează studiul citat. 

În ceea ce priveşte problemele ecologice, 33% dintre români declară că vorbesc des despre acestea cu prietenii şi rudele. 

'80% dintre români menţionează că aruncă gunoiul doar în spaţii special amenajate, 71% folosesc becuri economice chiar dacă sunt mai scumpe, 71% achiziţionează electrocasnice clasa A, 69% refolosesc pungile de plastic ca pungi de gunoi sau atunci când merg la cumpărături, 67% recurg la folosirea serviciului de emitere online a facturilor pentru a evita risipa de hârtie, 60% economisesc apa la treburile casnice, 53% recurg la utilizarea eficientă a energiei electrice. Tinerii adoptă comportamente similare folosind însă mai mult serviciul de emitere online a facturilor (72,3%) şi folosirea mijloacelor de transport în comun/mersul pe bicicletă – 51%', conform documentului. 

Datele au fost obţinute folosind un mix de metodologii de cercetare: un studiu calitativ de tip comunitate online în care însuşi respondenţii au identificat problemele prioritare ale Romaniei şi apoi au fost măsurate într-un studiu cantitativ pentru identificarea celor mai importante dintre ele. Studiul cantitativ online a fost realizat în luna ianuarie 2016, pe un eşantion de 400 de respondenţi, 15-60 de ani, din mediul urban. Eroarea de eşantionare este +/-4,9%. Studiu calitativ a fost realizat în luna decembrie 2016, fiind vorba despre 200 de respondenţi din Bucureşti. Acesta a fost realizat într-o comunitate online de cercetare având ca target Millennials. 

AGERPRES