Sanofi a anunțat că va încheia un program de dezvoltare clinică pentru medicamentul său, tusamitamab ravtansină, după ce un studiu în fază avansată pe pacienții cu cancer pulmonar, tratați anterior cu acesta, nu și-a îndeplinit obiectivul principal.

Nu și-a îndeplinit obiectivul principal

Compania farmaceutică franceză a declarat că decizia a venit după ce un comitet independent de monitorizare a datelor a constatat că tusamitamab ravtansină, ca monoterapie, nu și-a îndeplinit obiectivul principal de supraviețuire fără progresie, în comparație cu docetaxel, scrie Bloomberg.

Studiul a avut obiective primare duble: de supraviețuire fără progresie și de supraviețuire globală.

În timp ce supraviețuirea generală s-a îmbunătățit, decizia privind studiul s-a bazat pe o lipsă de îmbunătățire a supraviețuirii fără progresie, a anunțat Sanofi.

Tusamitamab ravtansine a avut un profil de siguranță similar cu cel prezentat anterior, a precizat compania.

Compania va continua să exploreze potențialul medicamentelor cu anticorpi pe bază de tusamitamab

Sanofi a subliniat că va continua să exploreze potențialul medicamentelor cu anticorpi pe bază de tusamitamab și să cerceteze potențialul anumitor molecule ca biomarkeri în mai multe tipuri de cancer.

„Deși rezultatele nu sunt cele pe care le-am sperat, cercetarea și munca noastră pentru a promova terapii potențial transformatoare în zonele cu nevoi mari pentru persoanele care suferă de cancer nu se vor opri”, a declarat șeful de dezvoltare al Sanofi, Dietmar Berger, în comunicatul remis presei. „Vom continua să explorăm potențialul CEACAM5 ca biomarker”, a adăugat el.

Big Pharma nu este singura care s-a luptat cu CEACAM5.

Bolt Biotherapeutics a întrerupt anul trecut un conjugat preclinic de anticorpi de stimulare a imunității care vizează CEACAM5 din cauza „toxicității”. Compania a spus la acea vreme că „va continua să vadă CEA ca o țintă viabilă, dar crede că este nevoie de un anticorp mai selectiv”.

Sanofi
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Scandalurile s-au ținut lanț de Sanofi în ultimii ani

În 2018, după moartea mai multor copii în Filipine, grupul farmaceutic francez Sanofi a fost obligat să renunțe la campania de vaccinare împotriva febrei Dengue, campanie declanșată de autoritățile de la Manila încă din 2016.

Un scandal în urma căruia ziarul francez Le Monde lansa o întrebare firească: a minimalizat compania Sanofi riscurile, comercializând vaccinul Dengvaxia în mai multe state, în ciuda multitudinii de incertitudini cu privire la siguranța și consecințele pe termen lung ale acestuia?

La finele lui 2017, autoritățile din Filipine  au declanșat o anchetă privind imunizarea a sute de mii de copii cu vaccinul împotriva febrei dengue, după ce au primit avertismente conform cărora vaccinul respectiv ar putea agrava simptomele bolii.

Mai mult, compania Sanofi recunoștea că vaccinul său ar putea agrava boala la persoanele care nu au fost infectate anterior cu acest virus, transmis de țânțari, care provoacă simptome asemănătoare gripei.

Tot atunci a venit și un avertisment din partea Organizației Mondiale a Sănătății, care spunea că persoanele care nu au fost niciodată infectate ar trebui să evite vaccinul Dengvaxia.  Decizia Cabinetului președintelui Rodrigo Duterte a fost fermă: s-a ordonat ca imunizarea să se oprească, iar stocurile de vaccinuri rămase să fie returnate companiei farmaceutice.

În 2020, Sanofi a anunțat că a fost pus sub acuzare pentru ”înșelăciune în formă agravată” și ”vătămare involuntară” în scandalul legat de comercializarea medicamentului antiepileptic Depakine, o anchetă deschisă încă din septembrie 2016.