Efectul sancţiunilor: compania de trading a Lukoil şi-a redus operaţiunile

Litasco, ce tranzacționa peste 3,6 milioane de barili de țiței pe zi, se concentrează acum pe trimiterea de petrol rusesc către rafinăriile europene ale Lukoil și pe vânzarea de produse rafinate, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

„A avut loc o reducere temporară naturală a activității noastre corporative pentru a ne asigura că putem opera în cadrul bazinului nostru suficient de lichidități”, a transmis un purtător de cuvânt al Litasco.

Statele Unite ale Americii și Marea Britanie au impus un embargo energetic asupra Rusiei, însă nu au blocat afacerile petroliere cu Lukoil, dar companiile europene de energie electrică, transportatorii și casele de comerț și-au autoimpus restricții economice privind comerțul cu companiile rusești.

În plus, companiile rusești și marii cumpărători internaționali de petrol rusesc nu au putut deschide scrisori de credit de la băncile occidentale pentru a acoperi achizițiile de țiței. De asemenea, companiile de trading au renunțat la colaborările cu Litasco, fiind îngrijorate de problemele actuale cu creditele bancare.

Reamintim că Guvernul din Elveția a transmis joi, 24 martie, că a înghețat active rusești de peste 6 miliarde de dolari americani, după ce Statele Unite ale Americii au impus noi sancțiuni economice asupra Rusiei.

Elveția a înghețat toate activele rusești

„Astăzi, pentru prima dată, vă pot oferi un indiciu cu privire la valoarea fondurilor îngheţate. Până la această dată, Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) a fost înştiinţat cu privire la fonduri şi active în valoare de aproximativ 5,750 miliarde de franci”, a spus Erwin Hollinger, un oficial de rang înalt al SECO, care supervizează sancţiunile economice impuse Rusiei, relatează Reuters.

În prezent, SECO nu a informat care este valoarea totală a activelor rusești îngheţate.

„Nu orice individ sau entitate sancţionată are active în Elveţia. Şi, pe de altă parte, nu orice rus care are active în Elveţia se află simultan şi pe lista sancţiunilor”, a adăugat acesta. Erwin Hollinger a explicat că printre activele ruse îngheţate se află şi proprietăţi imobiliare folosite ca resorturi turistice.

„Cifra menţionată, de peste cinci miliarde de franci, este doar o fotografie la un anumit moment. Având în vedere informaţiile cu privire la noi posibile extinderi ale listei sancţiunilor UE, pe care Elveţia le va introduce şi ea, este foarte posibil ca cifra să continue să crească”, a explicat Erwin Hollinger.