Este adevarat ca o parte din banii colectati de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) de la populatie se risipesc fie din cauza unui management defectuos al spitalelor, al caselor judetene de sanatate sau a raportarilor fictive ale medicilor de familie. Dar o contributie majora la diminuarea fondurilor de sanatate o aduce chiar statul.
CNAS a cerut la rectificarea bugetului fondului de asigurari de sanatate o majorare a veniturilor cu 5.979,1 miliarde lei si suplimentarea cheltuielilor pentru servicii medicale si medicamente cu 4.145,4 miliarde lei. Fata de aceasta propunere, Ministerul Finantelor a aprobat 5.500 miliarde lei la venituri si doar 2.364 miliarde lei la cheltuieli. Ceea ce inseamna un excedent de 3.136 miliarde lei. Ce se intampla cu acest surplus? Ca si in anii trecuti, banii se duc la Trezorerie, care acorda o dobanda la vedere de 10%, cu mult sub inflatie. Conform Legii Bugetului, excedentul se reporteaza anul urmator, doar daca printr-un alt act normativ guvernul nu decide altfel. Adica sa acopere alte gauri din economie.
Potrivit surselor din CNAS, suma solicitata la rectificare pentru cheltuieli reprezinta un minim necesar supravietuirii sistemului sanitar. Soarta acestuia se va decide in aceasta saptamana, cand guvernul va lua in discutie atat propunerea CNAS, cat si a Ministerului Finantelor.