Directorul comercial al grupului Renault în România, Thomas Dubruel, declara în urmă cu câteva zile pentru Capital că scăderea de anul trecut a pieței a fost mult mai puternică în zona persoanelor fizice.
Conform oficialului, „într-o țară cu 20 de milioane de locuitori este cel puțin ciudat ca doar 20.000 de persoane să achiziționeze mașini într-un an întreg.“ Pornind de la datele oferite de Dubruel, rezultă că din totalul de 72.000 de autoturisme vândute anul trecut, circa 50.000 au fost achiziționate de persoane juridice. De asemenea, reprezentanții mărcii Hyundai au încadrat circa 30% din vânzările mărcii în zona serviciilor de flote oferite persoanelor juridice. Aceeași companie estimează că în acest an procentajul de vânzări încadrate la capitolul flote va crește față de 2012. Motivele acestei evoluții trebuie căutate, pe de o parte, în imposibilitatea multor persoane fizice de a găsi finanțare sau în teama acestora de a accesa credite într-o perioadă tulbure, iar, pe de altă parte, în faptul că majoritatea comercianților consideră vânzare de flotă orice tranzacție care depășește două sau trei unități. Conform celor implicați în comerțul cu autovehicule, avantajele clienților atunci când achiziționează o flotă sunt substanțiale. Ei beneficiază de personal dedicat pentru consultanță, discounturi speciale la achiziție, condiții preferențiale de finanțare și un contract de servicii
post­vânzare care include facturarea centralizată, garantarea costului de mentenanță pe anumite perioade sau până la un anumit număr de kilometri parcurși, prioritate la intervențiile în service și chiar mașină de schimb în timpul imo­bilizării vehiculului în atelier.
În aceste condiții, este destul de clar motivul pentru care zona flotelor ia amploare în totalul vânzărilor de vehicule pe piața autohtonă, în timp ce numărul persoanelor fizice înregistrate în contractele de vânzare-cumpărare este tot mai redus.

Articol preluat din Suplimentul Auto Capital apărut în data de 25 martie 2013.
Mai multe detalii despre noutățile rezentate anul acest la Geneva puteți găsi în secțiunea Geneva Motor Show 2013