Compania austriaca Salesianer Miettex, specializata in servicii de spalatorie si inchirieri de textile destinate industriei hoteliere, alimentare, restaurantelor si spitalelor a investit 9.5 milioane de euro intr-o fabrica situata in sectorul 6 al Capitalei. Unitatea va fi functionala la sfarsitul lunii, pe o suprafata de 23.000 de metri patrati, din care 6.500 metri patrati reprezinta suprafata utila. Capacitatea maxima de procesare este de 20 de tone de rufe pe zi.

 

Reprezentantii companiei mizeaza pe atingerea unei capacitati de 10 tone pe zi in primul an de functiune. Pentru al doilea an de activitate se doreste utilizarea la maxim a capacitatii de productie, precum si atingerea unei cifre de afaceri de patru-cinci milioane de euro. Pe o surpafata de 3.500 de metri patrati din totalul suprafetei din Bucuresti se afla o hala, pe care reprezentantii companiei o vor inchiria pe termen mediu.

 

“In momentul in care fabrica va fi folosita la capacitatea sa maxima, vom folosi si aceasta hala in scopuri proprii, pana atunci hala va fi inchiriata” declara Victor Ioane, directorul filialei romanesti a Salesianer Miettex.  

 

Din suma total investita, 20% reprezinta investitia in teren, a carui valoare a fost de trei ori mai mare decat pretul initial bugetat de catre austrieci. Chiar si asa, reprezentantii companiei iau in calcul si un al doilea proiect de acest gen, piata locala de astfel de servicii fiind in dezvoltare.

 

“Externalizarea serviciilor de spalatorie va ajuta foarte mult industria hoteliera romaneasca” spune Victor Ioane, explicand faptul ca pentru un hotel de 50 pana la 100 de paturi costurile de spalatorie sunt de doua ori mai mari decat costurile de inchiriere. Compania a semnat deja contracte cu patru hoteluri din Bucuresti, cel mai mare dintre acestea fiind Novotel.

 

“Toate hotelurile serioase aleg servicii de inchiriere, iar majoritatea si-au inchis deja spalatoriile proprii”, spune Ioane. Dupa deschiderea fabricii, austriecii isi vor oferi serviciile si in domeniul sanitar, unde externalizarea serviciilor este posibila doar daca costurile sunt cu 15% mai scazute decat cele platite de unitatea sanitara. In astfel de cazuri de outsourcing, contractul cu prestatorul de servicii se semneaza pe minim cinci ani.

 

Compania austriaca Salesianer Miettex a fost infiintata in 1916 si are reprezentante in Ungaria, Cehia, Slovenia si Croatia si o cifra de afaceri pe 2006 de 100 de milioane de euro. In Austria, compania angajeaza 850 de oameni.  Sursa: Capital 05 Iunie 2007