Potrivit explicaţiilor date de purtătorul de cuvând al Guvernului spaniol, în cazurile companiilor de stat mici şi mijlocii, limitele salariale ale directorilor vor fi cuprinse între 55.000 de euro pe an, respectiv 80.000 de euro anual, şi toate aceste limitări corespund unei echivalări cu veniturile subsecretarilor de stat din Ministerele spaniole. De asemenea, directorii companiilor de stat vor putea să primească în continuare şi diferite bonusuri (cuprinse în limitele menţionate), însă strict în funcţie de rezultatele respectivelor instituţii. În schimb, aceștia nu vor putea primi bonusuri precum plata chiriei pentru locuință, asigurare de viață, etc dacă odată adăugate acestea se depășește plafonul.

Măsurile fac parte din planul pe care îl are guvernul spaniol pentru restructurarea sectorului public. Astfel, vicepremierul spaniol a mai anunţat vineri că guvernul are de gând să elimine aproximativ o sută de posturi de consilieri din diferite consilii de administraţie, astfel încât numărul maxim al acestora să se reducă la 15 pentru companiile cele mari, de 12 pentru cele mijlocii, respectiv de 9 pentru cele mici. Tot din planul de restructurare face parte și reducerea numărului celor 4.000 de entități, agenții, organizații sau fundații ce fac parte din sectorul de administrație publică din Spania.

Guvernul spaniol a anunțat încă din ianuarie că ia în calcul restructurarea sectorului public și că-și propune să privatizeze rapid 10% din totalul companiilor publice spaniole.

În acest weekend este aşteptat să aibă loc unul dintre cele mai mari proteste din Spania. În urmă cu o săptămână, cele mai importante sindicate spaniole au anunţat că vor convoca manifestaţii în stradă în 19 februarie, în semn de protest faţă de reforma pieţei muncii, recent adoptată de executivul de la Madrid.