Preşedintele afgan Hamid Karzai câştigă doar 525 de dolari pe lună, are un depozit bancar mai mic de 20.000 de dolari şi nu deţine nici un teren sau locuinţă în proprietate, conform unei declaraţii de avere făcută publică duminică de un organism anticorupţie, informează Reuters.

Deşi salariul său modest este de cinci ori mai mare decât media salariilor din Afganistan, intră în contrast cu salariile liderilor occidentali, dintre care se disting preşedintele american Barack Obama şi premierul britanic David Cameron, care câştigă câte 400.000 de dolari anual.

Averea lui Hamid Karzai a fost publicată de către Comisia anticorupţie în cadrul unor măsuri menite să mărească transparenţa privind averile demnitarilor afgani.

Deşi insurgenţa talibană rămâne cel mai mare pericol la adresa stabilităţii Afganistanului, corupţia generalizată la orice nivel rămâne principala problemă pentru cetăţenii afgani dar şi pentru companiile care doresc să facă afaceri în această ţară.

Comisia anticorupţie va prezenta veniturile a peste 2.000 de oficiali afgani, inclusiv miniştri, parlamentari, ofiţeri de rang înalt din armată şi poliţie, sau lideri regionali, începând cu această săptămână.

„Aceste declaraţii acoperă averea oficialilor, a soţiilor şi copiilor acestora”, a precizat Mohammad Yasin Usmani, şeful Comisiei anticorupţie.

Orice oficial care va fi descoperit că a ascuns informaţii privind averea şi veniturile sale, va fi pus sub acuzare, a mai adăugat el.

O parte dintre oficialităţile afgane importante, printre care şi doi dintre locotenenţii lui Karzai, se pare că deţin averi impresionante în valoare de zeci de milioane de dolari. Unii dintre aceştia au fost implicaţi direct în atribuirea unor contracte de reconstrucţie venite din exterior, iar 17 miniştri şi foşti membri ai guvernului afgan sunt interogaţi în prezent de poliţie pentru infracţiuni legate de primirea de mită.

SURSA: Agerpres