FMI a confirmat că, aşa cum informaseră unele medii financiare, fostul director va percepe această plată compensatorie. Instituţia recunoaşte şi că economistul francez – acuzat de tentativă de viol printre altele – va primi o pensie a cărei sumă nu a fost precizată, dar pe care mediile financiare o situează între 250.000 şi 320.000 de dolari pe an (între 175.000 şi 225.000 de euro), informează marţi ziarul El Periodico.

Cifrele avansate de mediile financiare privind pensia anuală şi alte plăţi compensatorii pe care le va primi fostul şef al FMI ‘au fost supraestimate în mod exagerat’, după cât se pare, deoarece presa a luat în mod ‘greşit baza de calcul a plăţii indemnizaţiei în valoare de 250.000 de dolari’, a subliniat FMI într-un comunicat. ‘Pensia anuală pe care o va primi (Strauss-Kahn) în următorii ani va fi mult mai mică decât această cifră’, a adăugat instituţia.

Conform termenilor contractului pe care Dominique Strauss-Kahn l-a semnat, când a asumat funcţia în noiembrie 2007 şi disponibil pe pagina web a organismului, economistul francez are dreptul să primească o pensie din partea FMI, asemeni oricărui angajat care a lucrat în instituţie cel puţin trei ani. Documentul prevede să încaseze, pe de altă parte, şi ‘un supliment de retragere’ care se va adăuga la pensie şi care conform unei grile adiacente presupune 60% din salariu.

Mass-media precum ABC News amintesc că salariul său este de 296.000 de euro anual. Altele, precum CNBC, calculează că în aceşti trei ani salariul său a crescut raportat la inflaţie până la 372.000 de euro, prin urmare suplimentul de retragere s-ar putea ridica la 223.000 de euro pe an. Contractul prevede ca în cazul în care (Strauss-Kahn) moare înaintea soţiei sale după ce părăseşte Fondul, FMI va plăti soţiei sale pe durata vieţii o plată suplimentară de pensie’.

Soţia sa, Anne Sinclair, este moştenitoarea unei averi estimate la aproximativ 50 de milioane de euro. Contractul semnat de FMI nu prevede posibilitatea ca plata acestui supliment să fie suspendat în vreun caz, nici măcar dacă fostul director va fi acuzat de abuz sexual, cum s-a întâmplat. Strauss-Kahn, căruia i se impută mai multe infracţiuni, de la abuz sxual la tentativă de viol, va rămâne în arest domiciliar sub supraveghere după ce a plătit o cauţiune de un milion de dolari.

În seara precedentă eliberării sale pe cauţiune, FMI a emis un comunicat în care Strauss-Kahn îşi anunţa demisia şi nega cu ‘absolută fermitate toate acuzaţiile’ aduse împotriva lui. În scrisoarea de demisie, Dominique Strauss-Kahn sublinia că abandonează postul cu ‘infinită tristeţe’, pentru că vrea să protejeze FMI ‘pe care l-a slujit cu onoare şi devotament’ şi pentru că vrea ‘să-şi dedice întreaga forţă, timp şi energie dovedirii nevinovăţiei sale’.