Un psihiatru român avertizează cu privire la varianta Delta Plus: Ar putea să creeze haos

În postarea sa de pe Facebook, psihiatrul român Gabriel Diaconu îi lămurește pe români cu privire la noile denumiri ale variantelor COVID-19. Acesta spune că Organizația Mondială a Sănătății a schimbat clasificarea variantelor și că acum acestea au primit litere ale alfabetului grecesc. Amintim că anterior aceste noi variante purtau numele locului unde au fost descoperite.

”Se consideră că Alpha este prima variantă înregistrată, suşa Wuhan (China), şi din care descind toate celelalte, evoluată ulterior în Beta, Gamma şamd.”, spune psihiatrul.

Delta și Delta Plus, tulpini de interes

Psihiatrul spune că, în prezent, tulpinile Delta și Delta Plus sunt considerate de interes. Acesta continuă prin a explica ce este, de fapt Delta Plus, și cum a apărut.

Delta Plus este o linie separată de descendenţă din Delta, comună în privinţa caracteristicilor unor gene care sunt implicate în sinteza proteinei Spike cu varianta Beta, sau ”mutaţia Kent” britanică. Drept urmare este considerată de unii specialişti, la acest moment, drept o ”super-variantă”, atât privind infecţiozitatea dar şi capacitatea de bypass a sistemului imun. Delta Plus ne îngrijorează foarte tare, medical.

Mutageneza virusurilor în plină epidemie este un fenomen cu două domenii de imprevizibil: unul care poate fi cartat, şi prezis cu un grad de fidelitate acceptabil, să-i spunem ”imprevizibil previzibil”, dat fiind caracterul de ”clichet” al evoluţiei spre neutralitate a unor alele/ polimorfisme genetice (în timp inactivate, sau degenerate). Cealaltă este marele ceasornicar orb, caracterul vieţii de-a fii complet neprietenoasă. Noi îi spunem ”haos”.”, spune acesta.

Delta Plus ar putea crea haos

Gabriel Diaconu a mai notat că Delta Plus ar putea să creeze un adevărat haos, în timp ce tulpina Delta a făcut ravagii în India. Acesta a mai spus, referitor, la situația epidemiologică din România, că ”este o chestiune de luni până când numărul infecţiilor cu COVID va reîncepe să crească”.

”La acest moment, privind la evoluţia epidemică în România, dar şi genealogia cunoscută a variantelor de coronavirus în lume/ pe glob, câteva lucruri devin evidente:

1. E o chestiune de luni până când numărul infecţiilor cu COVID va reîncepe să crească. Termenul ”val” este impropriu atâta vreme cât vaccinarea continuă, şi rămâne un stăvilar în calea conectomicii virale, i.e. distanţei oarecare pe care trebuie să o parcurgă virusul între două gazde vulnerabile.

2. E o chestiune de luni până când o variantă de coronavirus va putea să treacă de bariera imună obţinută de individ fie prin boală, fie prin vaccin.

3. Drept urmare, este foarte posibil că vaccinarea anti-COVID va intra în practica periodică de imunizare a populaţiei, similar cu campania de vaccinare anti-gripală.

4. Observaţiile actuale, cel puţin cele din Israel, că infecţiile observate cu Delta la cei vaccinaţi sunt, cel mai probabil, cauzate de un viciu statistic, nicidecum de o predispoziţie a celor vaccinaţi de a contacta noua suşă (variantă).

5. Pe de altă parte, ce-ar fi trebuit să reţinem deja, ca strategie de sănătate publică, e că ce e astăzi în Hanoi, mâine e în Buenos Aires. Şi cu transformările dureroase, durabile în ce priveşte circulaţia oamenilor pe mari distanţe (aeroportuar, feroviar, maritim rutier etc), plasa de siguranţă nu e perfectă.

6. Avem, astăzi, un mic focar de COVID cu variantă Delta în Argeş. E greu de zis/ prezis/ estimat încotro o va lua, dacă mâine merge spre Moldova sau poimâine ajunge la Botoşani. Regula e ”un focar oriunde, un focar pretutindeni”.

7. De ce rămân cifrele pandemice mici în România, în pofida tuturor de mai sus? Pentru că avem încă suficiente insule de imunitate, şi o mobilitate oarecare care ne protejează, respectiv campanii de imunizare de jur împrejur, sensibil mai performante decât a noastră (cel puţin în Occident).”, este de părere medicul psihiatru.

Virusul, cu un pas înainte vaccinului

Acesta spune că deși omul se va adapta la virus, acesta va fi mereu cu un pas înaintea vaccinului.

”Biologic, omul se va adapta la virus. Propteaua dată de ştiinţă, folosirea de vaccinuri, va avea unic rezultat umanitar că această ”adaptare” se va face cu mai puţină pierdere de vieţi omeneşti. La fel de bine cum relaţia dintre virus şi vaccin este totuşi una de tip iepure/ broască ţestoasă. Virusul rămâne mereu cu un pas înaintea vaccinului. Speranţele noastre se îndreaptă spre posibilitatea că a) imunitatea celulară (mult mai versatilă) este capabilă să ”recunoască” şi să neutralizeze coronavirus pe măsură ce e expusă succesiv la valuri de infecţie, respectiv b) că vaccinarea devine, treptat, mai adoptabilă în populaţii. Paradoxul adoptabilităţii vaccinului anti-COVID în populaţie este că, cel mai probabil, se va întâmpla tot sub presiunea terorii şi a fricii imense de boală, şi de moarte.”, spune el.

”Avem, acum, suficientă ştiinţă încât un nou 2020 să nu se repete, poate chiar mai rău, în România?”

În încheiere, psihiatrul Gabriel Diaconu se întreabă dacă, luând în considerare tulpinile Delta și Delta Plus, putem evita ceea ce s-a întâmplat anul trecut.

”Alternativa de a face vaccinarea anti-COVID obligatorie (similar purtării centurii de siguranţă, sau a trusei de prim ajutor) se împiedică de diverse chestiuni particulare actului medical, sau politicilor de sănătate publică, vis-a-vis de povara medicală/ economică a pandemiei de COVID. Ca o ironie, deşi avem 4 milioane de victime, sute de milioane de infectaţi/ vindecaţi, trilioane de dolari pierdute în dezastrul economic înconjurător, conducerile lumii consideră, încă, morbiditatea COVID ca fiind incompatibilă cu vaccinarea obligatorie.

E un lucru pe care medical va trebui să-l acceptăm. În cele din urmă lupta aceasta pe care am dus-o, în ultimul an şi jumătate, cu ”noul coronavirus” va fi păzit mulţi oameni de un deznodământ fatal. Pentru deocamdată. Înveţi, în meseria de doctor, să îţi ajustezi realităţile şi expectativele pe măsură ce viaţa merge înainte.

Da, mă uit la ştirile despre Delta/ Delta Plus. Avem, acum, suficientă ştiinţă încât un nou 2020 să nu se repete, poate chiar mai rău, în România?

Da. Circuite făcute, doctori familiarizaţi deja cu patologia, algoritme de lucru perfecţionate, scheme de tratament cu suport empiric deja solid, şi vaccin. Nu avem, din păcate, epidemiologi mai mulţi, DSP-uri mai performante, o digitalizare elastică şi robustă. Iar deocamdată nu pare să deranjeze pe nimeni că n-avem. Pentru că avem de altele, şi alte priorităţi. Criza, spun unii, e mama oportunităţii. Alţii spun că e copilul bastard al prostiei. Depinde cum priveşti la problemă.”, este mesajul acestuia.

Sursă foto: Dreamstime