S-a vândut o mare companie din România! Au făcut anunțul chiar acum. Este tranzacția anului

Reprezentanții companiei aeriene Blue Air au anunțat că statul va prelua 75% din acțiunile companiei și va deveni, în acest mod, acționar majoritar la aceasta. Preluarea se va face prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

„Am fost înştiinţaţi de începerea acestei proceduri, până la preluarea oficială va fi un proces pe care va trebui să îl parcurgem, nu ştim exact când se va finaliza”, au declarat acești reprezentanți pentru Ziarul Financiar.

Statul a oferit Blue Air un ajutor în valoare de 300 de milioane de lei

Această preluare reprezintă una din garanțiile pentru ajutorul pe care compania aeriană l-a primit din partea statului. Vorbim aici despre ajutorul de stat în valoare de 300 milioane de lei.

Amintim că EximBank este unitatea bancară care a acordat împrumutul respectiv, cu garanția statului. Așadar, compania aeriană Blue Air nu a plătit nicio rată în acest sens, statul fiind cel care și-a asumat plata acestora încă de anul trecut.

Statul preia compania dacă aceasta nu își poate plăti datoria

OUG care prevede acordarea ajutorului de stat arată că statul va prelua 75% din compania, dacă acesta nu va putea să își plătească datoria. După un an în care statul a plătit creditul acordat companiei, acesta a preluat 75% din acțiuni.

De când a fost acordată schema de ajutor, statul are doi reprezentanți în consiliul de administrație al companiei aeriene. Scopul acestora este să se asigure că Blue Air va putea rambursa datoria. Totuși, compania a ajuns în incapacitate de plată și nu au existat măsuri prin care să se asigure că statul va primi înapoi banii acordați companiei.

76,18% din compania aeriană Blue Air este controlată de compania Airline Invest, unde Cristina Rada este acționar

Compania Airline Invest, înființată în 2019, controlează 76,18% din Blue Air. În ambele companii, Cristian Rada este acţionar. În datele publice, Airline Invest apare cu un cod CAEN 6420 – Activităţi ale holdingurilor, iar afacerile companiei au fost de peste 9 mil. lei în 2021. Firma are pierderi de 900.000 de lei şi 4 angajaţi.​​

ANAF a impus sechestru asupra companiei

La începutul lunii noiembrie a acestui an, ANAF a pus sechestru pe cel puţin o aeronavă a Blue Air.

„Aeronava YR-AME este parcata la Aeroportul Bacău, ea făcând obiectul unui sechestru instituit de ANAF”, au recunoscut reprezentanţii Blue Air.

De asemenea, este vorba și despre avionul înmatriculat YR-BMN, care a fost operat de Blue Air, dar care nu se mai află în prezent în flota operatorului low-cost.

„Nu mai face parte din flota Blue Air, reținerea acesteia la sol constituind un abuz ce face obiectul unor proceduri legale derulate de noul operator al aeronavei”, a mai transmis Blue Air.

Nu în ultimul rând, este vorba și despre Boeing 737-500 al companiei Blue Air, înmatriculat YR-AMA, care se află pe un aeroport din Italia de aproximativ o lună de zile.