Din grupul aşa-numitelor țări emergente BRICS fac parte Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, iar „Noua Bancă de Dezvoltare" pe care au constituit-o este văzută ca o provocare la adresa Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale.

Managementul instituției "lucrează la inițierea operațiunilor", titrează Xinhua, care îl citează pe președintele nou-înfiinţatei bănci, KV Kamath, un fost bancher privat în India, inclusiv "politica afacerilor" și "dezvoltarea priectelor pregătitoare ".

Operațiunile bancare vor începe la sfârșitul acestui an sau la începutul anului 2016, a adăugat Kamath.

Deschiderea – anunțată într-un comunicat de presă scurt – vine la două săptămâni dupa un summit BRICS găzduit de președintele rus Vladimir Putin.

Rusia – care a suferit fluctuații valutare uriașe și au luptat pentru a atrage investitori de la izbucnirea crizei din Ucraina – vede banca si rezerva valutară a BRICS ca o alternativă la instituțiile financiare internaționale, precum FMI și Banca Mondială, dominate de Statele Unite ale Americii.

În timpul summit-ului, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că BRICS "ilustrează un nou sistem policentric de relații internaționale" care demonstrează influența în creștere a "noilor centre de putere".

Națiunile BRICS reprezintă 40% din populația lumii și au convenit în prealabil să înfiinţeze o bancă având un capital estimat de 100 miliarde dolari.