S-a descoperit un nou ocean! Unde este situat acesta

Societatea National Geographic informează că a fost descoperit un al cincilea ocean. Acesta este format din apele din jurul Antarcticii, cunoscute acum drept Oceanul de Sud.

„Oceanul de Sud a fost recunoscut de mult timp de oamenii de știință, dar pentru că nu a existat niciodată un acord la nivel internațional, nu l-am recunoscut niciodată oficial”, a declarat Alex Tait, geograful Societății National Geographic.

„L-am etichetat întotdeauna, dar l-am etichetat ușor diferit (față de alte oceane). Această schimbare făcea ultimul pas și spunea că vrem să o recunoaștem datorită separării sale ecologice. ”

Inițial, apele au fost privite ca extensii ale celorlalte oceane

Cartografii National Geographic au enumerat patru oceane de pe Pământ de când societatea a început să facă hărți în 1915 – oceanele Atlantic, Pacific, India și Arctica, scrie New York Post.

Din punct de vedere istoric, apele masive care înconjoară cel mai sudic continent au fost privite ca o extensie a oceanelor Atlantic, Pacific și Indian.

Dar, în ultimii ani, oamenii de știință s-au perfecționat asupra naturii unice a apelor din Antarctica, în mare parte datorită curenților unici care curg acolo – cunoscut sub numele de Curentul Circumpolar Antarctic, a spus revista National Geographic.

Curentul face apele mai reci și puțin mai sărate, ceea ce ajută la stocarea carbonului adânc în ocean și are un impact critic asupra climei Pământului.

„Oricine a fost acolo are greutăți în a explica ce este atât de fascinant în acest sens, dar va fi de acord că ghețarii sunt mai albastri, aerul mai rece, munții mai intimidanți și peisajul mai captivant decât oriunde alt loc în care poți merge”, a spus om de știință marin Seth Sykora-Bodie, National Geographic Explorer.

Sursă foto: Dreamstime