Fermierii primesc săptămâna aceasta subvenții importante

Fermierii din România se pregătesc să primească subvenții importante în conturile bancare în această săptămână, după ce Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat sumele destinate acestora. Plățile fac parte dintr-un ajutor destinat atât sectorului vegetal, în contextul crizei generate de conflictul din Ucraina, cât și sectoarelor suin și avicol.

Potrivit unui anunț făcut de directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, aproximativ 25 de milioane de lei vor fi distribuiți fermierilor din județul Mureș, cu beneficiarii variind de la persoane fizice la diverse forme de organizare juridică.

Ajutorul de stat, în valoare de 100 de euro pe hectar, se adresează celor care au cultivat grâu, rapiță și orz în toamna anului 2022 și care au depus cererea de plată în 2023.

„Săptămâna aceasta vor intra în conturile fermierilor. Beneficiarii trebuiau să se încadreze la producători agricoli, indiferent de forma de organizare, aici este un lucru bun, pentru că inclusiv și persoanele fizice beneficiază de acest ajutor de stat, să fi depus cererea de plată în 2023 și să aibă suprafață determinată de minim un hectar. În general, tot ce înseamnă culturi de toamnă au fost eligibile, practic, a fost chiar foarte ușor de accesat”, a spus șeful APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă potrivit radiomures.ro.

bani fonduri agricultura fermieri
SURSA FOTO: Dreamstime

Sunt în curs de autorizare și subvențiile pentru crescătorii de animale

De asemenea, sunt în curs de autorizare și plățile pentru subvențiile care se achită crescătorilor de animale, inclusiv pentru ANTZ 7 lapte și ANTZ 8 bovine de carne, cu speranța că fondurile vor fi disponibile în conturile fermierilor până la finalul săptămânii, transmite agrointel.ro.

Pe lângă aceste plăți, fermierii așteaptă și subvenția pentru primul trimestru din 2024 referitoare la ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, un alt suport financiar crucial pentru sector.

Amintim că, au fost alocați peste 1,86 miliarde de lei, potrivit ministrului Agriculturii, Florin Barbu.

Sumele vor fi distribuite astfel:

  • peste 1,53 miliarde lei pentru fermierii din sectorul vegetal;
  • peste 141 de milioane de lei pentru crescătorii de porci;
  • peste 181 milioane lei pentru crescătorii de pasăre.

Ministrul Florin Barbu a mai spus și că „este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când acest tip de subvenție este acordat și persoanelor fizice, nu doar persoanelor juridice”.