După o noapte întreagă de negocieri, liderii europeni au ajuns la un acord privind interzicerea majorității produselor din plastic.

Astfel, la nivelul Uniunii Europene vor fi interzise bețișoarele de urechi, paiele de plastic, bețișoare din plastic pentru cafea și alte produse din plastic, de unică folosință.

Decizia ar putea intra în vigoare începând cu anul 2021, dacă acordul va primi aprobarea Parlamentului și Consiliului European.

UE produce 26 de milioane de tone de deșeuri de plastic pe an, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din totalul mondial. Doar 30% dintre acestea sunt potrivite pentru reutilizare.

Între timp, China a oprit importul de deșeuri de plastic din Europa. Thailanda dorește să urmeze interdicția de import în doi ani. Deci, UE trebuie să elaboreze noi strategii pentru a aborda problema la sursă.

În următorii doi ani, Comisia dorește să interzică vesela și tacâmurile de unică folosință din plastic, dar și paiele de băut, beţişoarele din bumbac sau suporturile pentru baloane.

Jumătate din resturile de plastic de pe plajele europene provind din astfel de deșeuri. În plus, până în 2030, toate ambalajele din plastic pe piața europeană ar trebui să fie refolosibile sau reciclabile în mod rentabil.