Klaus Iohannis a semnat excepția din sistemul bugetar

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, o lege care reglementează ocupărea posturilor în sectorul bugetar, informează Administraţia Prezidenţială. Actul normativ instituie o excepţie de la suspendarea organizării concursurilor pentru posturile vacante.

Legea permite să fie desfăşurate concursuri pentru ocuparea mai multor posturi din sistemul de învățământ. Este vorba despre posturi didactice, didactice auxiliare şi nedidactice, vacante sau temporar vacante din unităţile de învăţământ preuniversitar şi din instituţiile de învăţământ superior de stat.

Şeful statului a mai semnat, marţi, decretul pentru promulgarea Legii pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 7/2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 12/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

Şeful statului a mai promulgat legea. pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor.

Aderarea la Schengen aduce beneficii și Austriei

În altă ordine de idei, președintele Klaus Iohannis a vorbit, în cursul săptămânii trecute, la Budapesta despre aderarea la spațiul Schengen. El a punctat că argumentele Austriei sunt greu de înțeles. El a evidențiat că Viena se pare că nu a înțeles că aderarea României ar aduce beneficii semnificative.

Președintele României, Klaus Iohannis, a ridicat o întrebare cu privire la argumentele Austriei. Șeful statului a subliniat că toate aceste argumente sunt dificil de înțeles.

Klaus Iohannis a mai punctat că aderarea României la Schengen ar aduce beneficii semnificative și ar consolida securitatea frontierei externe a Uniunii Europene. De asemenea, președintele Iohannis a menționat că România este o opțiune logică pentru aderare, iar aceasta ar îmbunătăți și procedurile în cadrul spațiului Schengen.

„Intrarea României în spațiul Schengen ar face spațiul Schengen mai sigur și mai puternic, ar face granița externă a UE mai solidă și mai bine apărată (…) Repet, nu există niciun argument contra aderării României. Dacă ar fi să ne luăm doar după procedură, așa cum în repetate rânduri în toate forurile europene spunem că nu trebuie să politizăm, România trebuia să fie în Schengen de mulți ani”, a declarat Klaus Iohannis.