După ce un medic de la Kremlin a încercat să pună un diagnostic pentru posibila afecțiune de care suferă Angela Merkel, a venit rândul doctorului german Uwe Jahnke, de la Hospital for Neurology and Clinical Neurophysiology din Neustadt, să vorbească despre problemele de sănătate ale cancelarului german.

Totul a început în 18 iunie, când Merkel a prezentat un episod de tremurat incontrolabil, la Kiev, în Ucraina, unde a fost prezentă pentru preluare oficială a mandatului de către noul președinte ucrainean, Volodimir Zelenski.

Tremuratul incontrolabil al cancelarului german s-a mai repetat de atunci în alte două ocazii, plus o ceremenie în care nu a putut să respecte protocolul oficial și a fost nevoită să se așeze.

Medicul german a analizat înregistrările video și toate informațiile privind accesele de tremurat suferite în ultima lună de cancelarul Angela Merkel și a stabilit un posibil diagnostic, arată presa internațională.

În opinia medicului, acele episoade de tremurat puternic suferite de Merkel în timpul unor ceremonii oficiale indică, într-adevăr, existența unor serioase probleme de sănătate. Se poate vorbi despre Parkinson, ba chiar despre scleroză multiplă, spune specialistul citat de presa germană.

Unele simptome conduc totuși la concluzia că starea de sănătate a cancelarului nu este bună, dar nu este dramatică, a subliniat Uwe Jahnke. Tremurul apare când Angela Merkel stă în picioare. E suficient să facă doi pași și totul dispare, ca și când nimic nu s-a întâmplat, a explicat el.

Ceea ce înseamnă că politicianul poate suferi de o afecțiune rară, tremorul ortostatic, descrisă de Heilman în 1984. Medicul german subliniază că boala nu pune viața în pericol, fiind caracterizată prin apariția tremuratului exact în momentele când omul stă în picioare. În plus, există tratamente și medicamente care permit ținerea sub control a afecțiunii.