Moscova consideră, la rândul său, că manevrele cu tiruri de artilerie ale sud-coreenilor, desfăşurate pe insula Yeonpyeong, ar putea deteriora şi mai mult situaţia deja tensionată din regiune. Rusia, care are graniţă comună cu RPDC, are de ce să se teamă, subliniază cotidianul.

Potrivit analistului rus Aleksandr Voronţov, în cazul în care conflictul va escalada, este posibil un aflux de refugiaţi şi o catastrofă ecologică în zonă. ‘În Coreea de Sud există 20 de centrale nucleare, care ar putea fi distruse cu arme obişnuite. Aceasta înseamnă 20 de noi Cernobîluri. De altfel, şi în Coreea de Nord există obiective nucleare’, declară Voronţov, expert în cadrul Institutului de Orientalistică al Academiei de Ştiinţe din Rusia.

În afară de aceasta, acţiunile militare din Peninsula Coreeană vor obliga ţările vecine, inclusiv Rusia, China şi SUA, să-şi plaseze în stare de pregătire totală de luptă propriile forţe armate. ‘Din experienţa campaniei irakiene ştim că, în pofida utilizării de arme cu precizie înaltă, uneori erau afectate şi ţările vecine’, atenţionează analistul rus. În opinia lui Voronţov, conflictul dintre cele două Corei ar putea fi unul îndelungat şi incontrolabil, putând escalada într-un al treilea război mondial, în care SUA să se confrunte cu China.

Între timp, poziţia Washingtonului stârneşte întrebări, subliniază Nezavisimaia Gazeta. Astfel, SUA nu au acceptat convocarea, sâmbătă trecută, a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), după cum solicita Moscova. Se aşteaptă ca circa 20 de militari americani să ia parte la actualele manevre sud-coreene. Phenianul afirmă că sud-coreenii se folosesc de americani ca de un scut, dar nu au ezitat să ameninţe cu ‘atacuri imprevizibile în scopul autoapărării’. La rândul său, Departamentul de Stat al SUA a declarat că exerciţiile militare ale Seulului sunt unele întemeiate în ceea ce priveşte asigurarea securităţii şi că partea sud-coreeană are dreptul la ele.

În opinia lui Voronţov, manevrele sud-coreenilor relevă iluziile Seulului, conform cărora schimbarea regimului din RPDC ar fi posibilă prin amplificarea presiunilor şi izolării. ‘Coreea de Sud şi SUA şi-au pus de acord poziţiile. În afară de aceasta, Washingtonul primeşte o pârghie pentru a-şi înteţi presiunile asupra Chinei, deoarece situaţia îi oferă posibilitatea de a-şi desfăşura forţele militare pe perimetrul graniţelor RPC, de a organiza exerciţii în Marea Galbenă, în apropierea imediată de malurile şi principalele centre ale Chinei’, explică expertul.

Totuşi, un conflict de anvergură nu este în avantajul nimănui. După ce desfăşurase o vizită la Phenian, guvernatorul statului New Mexico, Bill Richardson, le-a propus militarilor din RPDC să stabilească o linie directă cu cei din sud şi, de asemenea, să înfiinţeze o comisie militară pentru monitorizarea crizelor de la Marea Galbenă, comisie din care să facă parte SUA şi cele două Corei.

Nezavisimaia Gazeta remarcă faptul că SUA nu par să dorească prezenţa Rusiei şi Chinei în această comisie. Deocamdată, Phenianul a refuzat propunerea SUA.
Ce poziție are China
China a lansat luni un apel la calm în Peninsula Coreea, apreciind că ‘nimeni nu are dreptul de a provoca sau de a incita la declanşarea unui conflict’ în regiune, după efectuarea unor manevre sud-coreene cu muniţie de război în Marea Galbenă, informează Xinhua şi AFP.

‘China a susţinut întotdeauna că pacea şi stabilitatea trebuie apărate în peninsulă. Este un obiectiv în favoarea căruia am acţionat fără preget’, a declarat adjunctul ministrului apărării chinez, Cui Tiankai, într-o conferinţă de presă la Beijing.

‘Nimeni nu are dreptul de a provoca varsarea de sânge între cele două popoare din nordul şi sudul peninsulei’. Negocierile, nu înfruntarea reprezintă soluţia viabilă prin care trebuie să se pună capăt diferendelor şi disputelor, a insistat diplomatul chinez, răspunzând unei întrebări legate de reacţia Chinei la manevrele armatei sud-coreene în Marea Galbenă.

China este singura mare putere care a refuzat să condamne oficial tirurile cu obuze lansate la 23 noiembrie de Republica Populară Democrată Coreeană asupra unei insule sud-coreene, provocând moartea a patru persoane – doi civili şi doi militari, notează AFP.