Subsecretarul de stat Wendy "Sherman a avut discuţii foarte serioase cu cei doi viceminiştri de externe (Ghennadi) Gatilov şi (Serghei) Riabkov, în special în problemele siriană şi iraniană. Ca de obicei, discuţiile au fost directe şi complete", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

În privinţa Siriei, Wendy Sherman le-a făcut cunoscut interlocutorilor săi ruşi că Statele Unite "nu sprijină prelungirea mandatului UNSMIS" (Misiunea ONU de monitorizare în Siria).

Consiliul de Securitate al ONU a anunţat joi, după cum era de aşteptat, încetarea misiunii observatorilor internaţionali în Siria. Mandatul UNSMIS, trimisă pe teren în luna aprilie pentru a facilita un acord de încetare a focului care nu s-a concretizat, expiră ‘duminică la miezul nopţii’, potrivit Naţiunilor Unite.

"Sprijinim o prezenţă redusă a observatorilor ONU în Siria şi discutăm în cadrul Consiliului de Securitate modalitatea în care acest lucru ar putea fi realizat", a precizat Washingtonul, repetând că pledează pentru "ca (în Siria) să demareze un proces politic în interesul pe termen lung al comunităţii internaţionale".

Moscova rămâne principalul aliat al regimului sirian şi a blocat de trei ori, împreună cu Beijingul, adoptarea unor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU ce ar fi permis impunerea unor sancţiuni împotriva Damascului.

În privinţa Iranului şi a controversatului său program nuclear, Wendy Sherman le-a menţionat gazdelor sale că "este de părere că diplomaţia are întodeauna şanse să reuşească", potrivit documentului amintit.
Sursa: Agerpres