Rusia este departe a avea un dialog constructiv cu UE. Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, spune că țara lui Putin a vorbit, în acest context de eventuale sancţiuni aplicate de Europa.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, se declară îngrijorat îngrijorat de refuzul autorităţilor ruse de a se angaja într-un dialog „mai constructiv” cu Uniunea Europeană. Eli-a îndemnat pe liderii europeni „să tragă consecinţe”, ce ar putea include sancţiuni, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Autorităţile ruse nu au vrut să profite de ocazie pentru a avea un dialog mai constructiv cu UE. Este regretabil şi va trebui să tragem consecinţe. Le va reveni statelor membre să decidă următoarele etape şi da, acestea ar putea include sancţiuni”, a scris Borrell pe Twitter. El a transmis acest mesaj la revenirea de la Moscova.

„Am revenit la Bruxelles cu profunde îngrijorări în ceea ce priveşte perspectivele dezvoltării societăţii ruse şi alegerile geostrategice ale Rusiei. Întrevederea mea cu ministrul (rus Serghei) Lavrov şi mesajele transmise de autorităţile ruse în timpul acestei vizite au confirmat că (relaţiile dintre) Europa şi Rusia sunt în derivă. Se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa şi consideră valorile democratice o ameninţare existenţială”, a spus şeful diplomaţiei europene.

Rusia, reacție dură chiar în timpul discuțiilor cu Borell

Josep Borrell s-a întâlnit cu oficialii ruși chiar în momentul când evenimente negative au loc în Rusia.

„Prefer aceasta în loc să rămân reactiv şi să aştept ca lucrurile să se întâmple. Dacă vreţi o lume mai sigură mâine, trebuie să acţionăm azi cu hotărâre şi să fim gata să ne asumăm riscuri”, a conchis el.

Europa a criticat vehement decizia justiției ruse de a-l condamna la aproape trei ani de închisoare pe Navalnîi. Această acțiune a dus la arestarea a peste 10.000 de persoane în ultimele săptămâni. Rusia  a anunţat expulzarea unor diplomaţi polonezi, germani şi suedezi,. Acest lucru s-a întâmplat la numai câteva ore după ce Josep Borrell s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Cei doi urmau să discute despre relaţiile bilaterale. Rusia i-a acuzat pe diplomaţi că au participat la mitinguri „ilegale” pe 23 ianuarie în sprijinul lui Navalnîi. Ţările UE au negat ferm orice vină din partea lor.

Miniştrii de externe ai ţărilor UE trebuie să se reunească pe 22 februarie. Atunci  vor analiza vizita efectuată de Josep Borrell. Cu această ocazie vior decide urmările pe care ar trebui să le aibă refuzul de a-l elibera pe Navalnîi şi expulzarea celor trei diplomaţi europeni.