Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a respins deja cererea Statelor Unite de încetare a focului în nordul Siriei, înainte de discuţiile de mâine cu vicepreşedintele Mike Pence. Liderul turc spune că i-a comunicat lui Donald Trump că nu se teme de sancţiuni şi că ofensiva împotriva kurzilor va continua. Preşedintele Erdogan afirmă că a discutat şi cu Vladimir Putin despre incursiunea sa militară şi susţine că apariţia ruşilor în localităţi cheie din nordul Siriei nu este negativă, câtă vreme teroriştii kurzi din zonă sunt eliminaţi. Trupe ruseşti s-au interpus între forţele turce şi armata guvernamentală siriană venită în ajutorul kurzilor, cu scopul declarat de a evita un război turco-sirian.

Poliția militară rusă asigură patrularea graniței de nord-est a raionului /Memigi/ în nord-estul Siriei pe linia de contact între armatele turcă și siriană – se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării, potrivit căruia militarii ruși au organizat conlucrarea cu partea turcă. Comunicatul confirmă că orașul /Memigi/ la graniţa cu Turcia și una din țintele strategice ale ofensivei turce și așa-numitei armate libere siriene se află integral sub controlul armatei guvernamentale siriene. Până în prezent, /Memigiul/ s-a aflat sub controlul coaliției formate din trupele americane şi miliţiile kurde SDF, coaliţia confirmând retragerea forțelor sale din localitate.

Săptămânalul american „Newsweek”, citând o sursă de la pentagon, a scris ca Washingtonul s-a înțeles cu Moscova ca militarii ruși să preia controlul asupra zonei /Memigi/ pentru a preveni cucerirea orașului și distrugerea forțelor SDF de către armata turcă. Rreprezentantul Kremlinului pentru Orientul Mijlociu, Mikhail Bogdanov, a menționat că între toate părțile interesate au loc contacte, experimându-şi speranța că nu se va ajunge la confruntări între armatele turcă și siriană.

Responsabilii ONU au declarat că au început o investigație în legătură cu execuțiile sumare care ar fi fost comise de luptătorii sirieni aliaţi cu armata Turciei în cadrul ofensivei lansate recent împotriva forţelor kurde din nord-estul Siriei. ONU a primit informații și imagini video despre crime comise de luptătorii miliției siriene Ahrar al-Sharqiya. Potrivit BBC, execuţiile sumare reprezintă crime de război, iar Turcia ar putea fi trasă la răspundere ca stat, câtă vreme exercită controlul efectiv asupra grupărilor afiliate şi asupra operaţiunilor în cadrul cărora au fost comise aceste crime, anunță rador.