Zăcământul Suhoi Log, situat în nordul regiunii Irkuţk, este ‘ultimul de această amploare neexploatat în regiunea eurasiatică’, subliniază ziarul.

Vicepremierul Igor Şuvalov, potrivit Vedomosti, a făcut publică intenţia statului rus de a scoate la licitaţie acest zăcământ la reuniunea Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), care şi-a încheiat lucrările la sfârşitul săptămânii trecute la Vladivostok (Extremul Orient rus).

Data scoaterii zăcământului la licitaţie nu a fost specificată şi nici condiţiile, potrivit publicaţiei amintite, care subliniază că valoarea zăcământului de 2.000 de tone, mai mult de 64 de milioane de uncii, se ridică la mai multe miliarde de dolari, luând ca termen de referinţă un alt zăcământ din Siberia, ce a fost vândut în 2008 de grupul rus Metalloinvest pentru 4 miliarde de dolari (mai mult de 3 miliarde de euro).

Investiţiile necesare pentru exploatarea zăcământului Suhoi Log sunt estimate la 49 de miliarde de ruble (1,2 miliarde de euro), potrivit ziarului. Rusia este unul din primii producători de aur de pe planetă.
Sursa: Agerpres